Sarajevo Film Festival je sve bliže: Bosanski ćilim spreman za goste

Crveni tepih s motivima bosanskog ćilima kojim će prolaziti gosti ovogodišnjeg 25. Sarajevo Film Festivalu dopremljen je u Narodno pozorište. Ćilim je predstavljen 5. jula, a u toku su pripreme za jubilarno izdanje Festivala.

 

Projekt su osmislili i finansirali iz Gradske uprave Grada Sarajeva. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je tokom predstavljanja novog crvenog tepiha da više od 50 posto fotografija SFF-a bude upravo s crvenog tepiha.

 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto Sarajevo mon amour.

 

Pokrenut pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva 1995. godine, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, Sarajevo Film Festival je danas izrastao u jedan od najuglednijih međunarodnih filmskih festivala s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope. Sarajevo tih festivalskih dana živi 24 sata, a brojni svjetski mediji prave reportaže o glavnom gradu BiH.

 

Crveni bosanski ćilim bit će prilika da se na jedinstven način prikažu historija, kultura, tradicija i običaji BiH – piše Patria.