Počela adaptacija objekta u kojem će biti smješten Muzej Mersad Berber

Počeli su radovi na adaptaciji prostora u ulici Zelenih beretki u kojem će biti smješten muzej posvećen Mersadu Berberu, jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika.

 

Objekat se nalazi u ulici Zelenih beretki broj 14, na dvije je etaže i površine je oko 450 metara kvadratnih. Bit će to reprezentativan objekat uređen po uzoru na muzeje drugih evropskih metropola. Radi se o velikom projektu, koji će se izvoditi etapno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekte Zlatka Ugljena. U prvoj fazi će se izvoditi građevinsko-zanatski, elektroinstalaterski, hidroinstalaterski i mašinskih radovi.

 

Otvaranjem muzeja doprinijet će se poboljšanju kulturne scene u Sarajevu, popularizaciji djela ovog velikog umjetnika, a istovremeno će se Berberu odati priznanje kakvo zaslužuje. Trenutno je u toku uklanjane starih podova, tapeta, pregradnih zidova i unutrašnje stolarije.

 

 

Mersad Berber je bio jedan od najistaknutijih bosanskohercehovačkih akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije, dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad, a osim slikanja, bavio se i grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.

 

Berber je još kao student bio proglašen čudom od slikara. Njegove slike i grafike godinama su bile statusni simbol, a svoje mjesto pronašle su u uglednim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji, Ljubljana. Neposredno nakon završetka Likovne akademije u Ljubljani preseljeva u Sarajevo gdje 1967. godine izlaže u Umjetničkom paviljonu. Od tada započinje umjetnikovo predstavljanje javnosti, koje je zadobilo interkontinentalne razmjere. Za svoje autentintično umjetničko stvaralaštvo primio je brojna priznanja i nagrade, a 1969. godine i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

 

Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju. Najznačajniji Berberovi ciklusi su Sarajevske razglednice, Skenderovi soneti, Put u Skender Vakuf, Hommage a Velazquez, Otomanske hronike, Dubrovački dnevnici, Osman, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednja likovna poema posvećena tragediji u Srebrenici, na kojoj je danononoćno radio tri godine.