“Nacrtaj mi Sarajevo” je strip zamišljen kao turistički vodič kroz grad

“Nacrtaj mi Sarajevo” je zamišljen kao turistički vodič kroz Sarajevo u formi stripa.

 

Napravljen tako da kroz zgode i nezgode dva glavna junaka, lovca na blago Zlatana i profesora prikazuje kulturno historijske, prirodne ljepote, kao i gastronomsku ponudu Sarajeva. Kako priča o dolasku u Sarajevo počinje i završava otkrili su nam Smilja Mrđa i Sabit Agić, autori ovog stripa.

 

– Zlatan, kao lovac na blago, dolazi u Sarajevo da traži Tvrtkov zlatnik iz vremena Tvrtkovog krunisanja, međutim sreće profesora koji ga prati i ne da mu mira, jer je shvatio da bi on mogao takvo nešto da uradi. Na kraju se njih dvojica sprijatelje i skupa traže zlatnik. Naravno, znamo da taj zlatnik nažalost nije u BiH, već kod jednog američkog biznismena. Priča namjerno ide u tom pravcu, da oni otkriju ljepote Sarajeva, da Zlatan odustane od zlatnika, upozna kuhinju, zaljubi se u našu gastronomiju, planine i druge ljepote glavnog grada. Priča završava tako što mu učenici Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić” naprave repliku zlatniku, i poklone mu je na samom odlasku – kazala je Mrđa.

 

 

Sarajevo svakoga privuče, na neki svoj način. Uspije se nametnuti svima, sa svojim nekim šarmom, kaže Sabit Agić, i dodaje da je sve počelo od ideje da naprave nešto za svoj grad.

 

– Željeli smo oni koji dođu u Sarajevo grad upoznaju putem stripa, a da strip bude samo polaznica za nastavak putovanja. Treba više vremena provesti u našem gradu da bi se osjetio merak i ćejf.

 

Strip “Nacrtaj mi Sarajevo” finansijski je podržala Turistička zajednica Kantona Sarajevo.