Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije otvorene Baščaršijske noći

Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) sinoć je svečano otvoren šarolik kulturno-umjetnički program 24. festivala “Baščaršijske noći”.

 

Publici su se predstavili profesori, bivši i trenutni studenti Muzičke akademije izvodeći djela koja su komponirali veliki svjetski autori kao što su Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski.

 

Tokom ove tradicionalne sarajevske manifestacije koji će trajati od 1. do 31. jula, bit će upriličeno 26 programa u kojima će učestvovati internacionalni izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

 

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti – klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.

 

 

Kako su istaknuli na otvaranju organizatori ovog 24. izdanja “Baščaršijskih noći”, namjera je da festival omogući da Sarajevo svakoga jula bude centar umjetnosti prepoznatljiv po ovom festivalu.

 

Pozdravivši okupljene direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica otvorio je ovogodišnji Festival kazavši da mala skupina entuzijasta posljednje tri godine nastoji osigurati najbolji program građanima Sarajeva, ali i učiniti BKC ponovo bosanskim.

 

Pokrovitelj Festivala “Baščaršijske noći 2019.” je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a svi programi bit će besplatni.