DJ Solomun zabavljat će Sarajevo s balkona iznad Vječne vatre

Poznati muzičar DJ Solomun nastupit će 23. augusta u samom centru Sarajeva, a svoju DJ platformu postavit će na najpoznatijem balkonu u Titovoj ulici.

 

Josip Vancaš i Karlo Paržik kada su projektovali zgradu na čijem se pročelju nalazi spomenik Juraja Najtharta nazvan Vječna vatra, kao da su namjenski postavili balkon okrenut ka gradu i napravili svojevrsnu pozornicu za urbani amfiteatar budućnosti.

 

Danas skoro 80 godina nakon, u samoj jezgri Sarajeva dogoditi će se nastup za pamćenje. Prvi put na centralnom gradskom balkonu nastupit će muzičar koji je ispred svog vremena. Radi se o velikom čovjeku i humanisti kao i planetarno popularnom DJ-u, Mladenu Solomunu, široj javnosti poznat kao DJ Solomun.

 

Ovo je njegov četvrti dolazak u Sarajevo koji se našao na njegovoj zvaničnoj ljetnoj ruti od 2015-te godine i postalo nezaobilazna tačka skoro svake godine.

 

Odricanjem honorara u humanitarne svrhe u saradnji s lokalnim organizatorima svake godine realizuje akcije podrške lokalnim udruženjima, omladinskim centrima, dječijim domovima i Sigurnoj kući u Sarajevu kojoj će i ove godine biti usmjerena sredstva za revitalizaciju od prihoda sponzorstva u iznosu od 30.000 KM. Do sada je donirano 56.000 KM od prethodna tri eventa.

 

Projekat inovativnog tima Klabike nakon tri uspješne godine je prvi put prepoznat od Turističke Zajednice Kantona Sarajevo.

 

– Na svojevrstan način organizacija ovako velikog nastupa u centralnom dijelu grada bez ulaznica, je zahvalnica Mladenu Solomunu od Turističke Zajednice KS za sve do sada učinjeno u svrhu podrške Bosni i Hercegovini, ali i pozicioniranju Sarajeva kao atraktivne destinacije na globalnoj mapi napredne muzičke industrije – kažu organizatori.

 

Njegovi nastupi poput onoga u staroj luci Ibize u Španiji ili starom rimskom amfiteatru Théâtre antique d’Orange u Francuskoj su svojevrsne video razglednice koje su diljem svijeta pogledali desetine miliona ljudi i na određen način pokazuju kako svaka zemlja od sebe daruje najbolju lokaciju za ovog umjetnika. Došao je red i na Sarajevo. Nakon turneje koja je počela u Londonu u aprilu sa 53 nastupa do sada, on stiže kući, da pokloni svojoj zemlji još jedan nastup što mnogi polako počinju zvati prvom ljetnom verzijom Nove godine.

 

Ako ste imali priliku slušati Solomuna ili Vam je pak prvi put, ovo je događaj koji se ne propušta. Ne postoji bolji način da se kruniše zatvaranje 25-tog izdanja Sarajevo Film Festivala, na otvorenom pod zvijezdama, u gradu koji se ovim eventom konačno okreće novim tokovima te se otvara za budućnost razvoja kao jedne od najbrže rastućih novih destinacija u ovom dijelu Evrope.