Bosanski ćilim krasit će ovogodišnji 25. Sarajevo Film Festival

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u Vijećnici su predstavili zajednički projekt zbog kojeg će u svijet tokom SFF-a otići ljepše slike iz glavnog grada BiH.

 

Inicijativa je nastala tokom jednog ručka na kojem su bili glavni gosti prošlogodišnjeg festivala, tačnije brojni glumci i reditelji.

 

– Pričali smo o utjecaju SFF-a na promociju grada i tada smo u jednom razgovoru spomenuli Cannes. Više od 50 posto fotografija ide sa crvenog tepiha. Razmišljajući o tome šta mi možemo uraditi, odlučili smo napraviti specijalni crveni tepih za 25. izdanje SFF-a – kazao je Purivatra.

 

 

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

 

Novi crveni tepih koji će i ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i savremenog, a ovogodišnji Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta.

 


Bosanski ćilim je posebna vrsta ćilima, većinom orijentalnog izgleda koji predstavlja važnu kulturnu vrijednost Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Najobičniji bosanski ćilimi crvene su pozadine i posjeduju raznovrsne ornamente po sebi, s bogato ukrašenim krajevima.