Vodič za ljetna dešavanja u Sarajevu

Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je centar ljetnih dešavanja i brojnih festivala. Osim mnogih kulturno-historijskih znamenitosti, čarobnih prirodnih ljepota i turističkih atrakcija, dobrog gostoprimstva i divnog prizora ulica punih ljudi koji uživaju u kafi, sladoledu ili tradicionalnim bosanskim slasticama, u prijestolnici BiH ćete dobiti mnogo više od toga. Da ne biste propustili nešto od bogatog sadržaja, u nastavku smo za vas izdvojili najpoznatije festivale koji čekaju da ih posjetite ovoga ljeta!

Ljeto u parku – Hastahana, 21.6.-23.9.

S prvim danom ljeta počinje manifestacija Ljeto u parku – Hastahana, koja se već drugu godinu dešava u parku Hastahana – prof. dr. Nijaza Durakovića na Marijin Dvoru u Sarajevu. Planirano je da ovaj događaj, osmišljen da tokom više od tri mjeseca ponudi razne zanimljive sadržaje za sve generacije, traje do posljednjeg dana ljeta, 23. septembra. Ovogodišnje izdanje Ljeta u parku – Hastahana počet će s radom u petak 21. juna večernjom svirkom u natkrivenoj pivnici u kojoj će svake večeri tokom trajanja manifestacije od 21 sat nastupati muzičari s repertoarom laganih, domaćih i stranih, pop, rock, blues i jazz standarda, dok će tokom dana u tom prostoru biti organizirani brojni drugi zabavni programi. Tokom prvih 10 dana trajanja manifestacije u parku Hastahana – Prof. dr. Nijaz Duraković bit će postavljen i veliki luna park, sa brojnim zabavnim sadržajima za najmlađe.

 

Garden of Dreams, 21.-23. juni

 

Garden of Dreams festival će u Sarajevo u periodu od 21. do 23. juna posjetiteljima donijeti vrhunsko i nesvakidašnje iskustvo elektronske muzike. Zamišljen je kao trodnevni festival audio-vizualne umjetnosti koji će biti upriličen na tri glavne lokacije: Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Dom mladih i plato ispod repetitora na Humu. Festival će imati četiri glavna muzička dijela koja će se dešavati tokom dana i noću. Prvog dana će biti održan večernji party u Domu mladih, drugog dana festival će biti otvoren u punom kapacitetu i danju i noću, dok će u nedjelju biti održan dnevni završni party u magičnoj bašti Historijskog muzeja BiH.

 

Live stage, 26.-28. juli

 

Dvadeset sedam izvođača iz regiona nastupit će na Festivalu “Live Stage” koji će biti održan u Sarajevu od 26. do 28. jula, na platou Centra Skenderija. Za tri dana trajanja, na festivalu će, između ostalih, nastupiti Bajaga i instruktori, Zabranjeno pušenje, Crvena jabuka, Van Gogh, Hladno pivo, Kiki Lesendrić i Piloti, Grupa Bolero, Regina… Svi koncerti i druga dešavanja bi trebala trajati do jutarnjih sati, a festivalske aktivnosti bit će besplatne, zahvaljujući podršci javnih institucija i drugih sponzora među kojima je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

 

Baščaršijske noći, 1.-31. juli

Tradicionalni Festival Baščaršijske noći je najznačajnija ljetna manifestacija  u Sarajevu i BiH. Održavaju se svake godine od 1. do 31. jula na otvorenim prostorima starog dijela Sarajeva i s centralnom pozornicom na platou preko puta Vijećnice. Uz domaće ansamble i umjetnike, te uz gostovanje evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo postaje istinski centar kulture, i tada cijeli grad odiše festivalskom atmosferom. Baščaršijske noći uvijek počinju tradicionalnim “Bečkim koncertom”, odnosno koncertom Sarajevske filharmonije uz učešće dirigenta i umjetnika iz Beča.

 

 

Javorwood, 29. juli – 3. augustJavorwood je umjetnički festival koji se svakog augusta održava na sarajevskoj planini Bjelašnici, u Javorovom dolu, a ove godine traje od 29. jula do 3. augusta. Festival promoviše mlade umjetnike i daje im šansu da se predstave širim masama i uvežu se s kolegama iz regiona. U nekoliko dana trajanja putem radionica promoviše više grana umjetnosti – od slikarstva, muzike, arhitekture, primijenjene umjetnosti, a završava glavnim večernjim muzičkim programom. Odlična prilika za sve umjetnike! 

 

Talis Festival, 30.juli – 3. august

 

Talis Festival & Academy prvi put u Sarajevu, od 30. jula do 3. augusta, organizuje koncerte kamerne muzike i okuplja muzičare i kompozitore iz 12 različitih zemalja. Talis Festival & Academy osnovan je 2014. godine u Švicarskoj, gdje su izabrani akademici i profesionalci iz vodećih svjetskih orkestara, univerziteta i ansambli komorne muzike zajedno nastupali kao vršnjaci. Koncerti će se održati na više lokacija u gradu, a probe će biti otvorene za javnost.

 

Sarajevo Streeat Food Festival, 1.-25. august

 

Drugi Sarajevo Streeat Food Festival, na kojem će se predstaviti 50 izlagača, otvara se 1. augusta u Sarajevu i traje do 25. augusta. Ovim festivalom Sarajevo se pridružilo listi gradova koji nude ovu vrstu gastro zabave, a festival će pored 120 vrsta jela nuditi organizovane brojne zabavne aktivnosti. Posjetitelji će pored sjajnih zalogaja i osvježavajućih napitaka  u centralnom gradskom parku, uživati u svakodnevnim živim nastupima DJ-eva i svirkama, a tu su i radionice za najmlađe.

 

Sarajevo Film Festival, 16.- 23. august


 

Počeo je nastajati kada je za to bilo najmanje uslova i uspio izrasti u najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi kao i važi za jedan od značajnijih na cijelom kontinentu.

 

Jubilarno, 25. izdanje SFF-a bit će održano od 16. do 23. augusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a kao i do sada publici će ponuditi uvid u najzanimljivija recentna filmska ostvarenja. Za regionalne autore je idealan za promociju filmova i umrežavanje, dok mladim talentima pruža priliku za stjecanje novih znanja i iskustava. Grad tada dobija potpuno drugu dimenziju i na njegove ulice se spušta festivalska čarolija!

 

U okviru Sarajevo Film Festivala se održava i Summer Lounge na platou Skenderije. Ova otvorena ljetna bašta radi samo tokom Sarajevo Film Festivala i svake večeri nudi nastupe domaćih, regionalnih, ali i svjetski poznatih DJ-eva.

 

Također, u vrijeme trajanja SFF-a, održat će se i 8. Sarajevo Rock Fest. Mjesto održavanja je Underground Club, od 16. do 24. augusta.

 

Uz to, ljubitelji dobre zabave, tokom Sarajevo Film Festivala imaju priliku uživati i u zabavama koje organizuje Jagermeister Party tram. Fantastična zabava na šinama, koja neće stati niti jedan dan festivala! Rasplesani tramvaj kreće sa stanice okretaljka na Skenderiji u 19h i vozit će na relaciji Baščaršija – Čengić Vila, a planirano je da se svakako ponovno nađe na okretaljci oko 20:30 i 22h sati.

 

Odlična lokacija za zabavu tokom cijelog dana, u vrijeme trajanja SFF-a je i Sensation Bridge. Posjetitelje očekuju razna iznenađenja, svakodnevni After Work Partiji od 16 do 20h, a večernji program donosi nastupe popularnih lokalnih i regionalnih DJ-eva i bendova.

 

Festival narodne muzike “Ilidža 2019”

 

I ove godine bit će upriličen Festival narodne muzike “Ilidža 2019” i to će najvjerovatnije biti 1., 2. i 3. augusta. Ilidžanski festival je kulturno blago svih Bosanaca i Hercegovaca, ali i onih kojima je narodna pjesma u srcu. Velika imena počinjala su karijeru upravo na sceni ovog festivala. Tu su nastali najveći hitovi, a svoje blistave karijere započeli su najveći interpretatori sevdalinki, te nema sumnje da će i ovogodišnji festival ponuditi nove muzičke stvaraoce i interpretatore.

 

Ilidža Rock Fest

 

Ilidža Rock Fest u organizaciji Yu caffe-a jedinstven je događaj u ovoj općini, koji se ove godine održava 20. i 21. augusta. Treće izdanje Ilidža Rock Festa će kao i prethodna dva, sjajno posjećena festivala, publici predstaviti mlade neafirmisane bh. rock bendove, ali i već dobro poznata muzička imena.