Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH

ULUPUBIH – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine je krovna strukovna organizacija likovnih umjetnika koji se bave primijenjenom umjetnošću i dizajnom u Bosni i Hercegovini, a osnovano je 1954. godine. Umjetnici su dobrovoljno udruženi radi ostvarivanja svojih profesionalnih prava i interesa, kao i zbog promocije i učešća u kulturnom, umjetničkom, javnom i političkom životu. Trenutno brojimo oko 270 članova, podijeljenih po sekcijama: grafički dizajn, fotografija, enterijer, industrijski dizajn, modni dizajn, kostimografija i scenografija, dizajn multimedija, unikatno oblikovanje, konzervacija i restauracija te teorija dizajna.

 

ULUPUBiH Galerija je u ulici Koševo br.7. sa ciljem promocije umjetničkih kreacija  članova Udruženja. U Galeriji možete pronaći umjetnički oblikovane unikatne predmete referentnih umjetnika: od nakita, skulptura, tapiserija, fotografija, unikatnog dizajna, slika, grafika, tapiserija, unikatnih torbi. Možete pronaći i posebna izdanja knjiga od bosančice, monografije, slikovnica za djecu, razglednica, plakata i sl.  Galerija pomaže umjetniku-c u promociji svojih kreacija i  omogućava im kontakte sa potencijalnim kupcima i potencijalnim galeristima.

 

Trenutno u Galeriji ULUPUBiH se održava manifestacija “UMJETNOST U IZLOGU” kroz koju jedan umjetnik predstavlja svoje recentne radove, gdje posjetioci kroz period od 15 dana mogu lično upoznati i razgovarati o autorovim djelima i ostalim temama koje se tiču umjetnosti i kulture uopće.

 

 

Centar

Centar