U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija Almina Zrne

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je svečano otvorena izložba fotografija “Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne” Almina Zrne koje prate ideju, nastanak i realizaciju jednog od najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja u poslijeratnom Sarajevu.

 

Izložba “Edo Murtić- Gdje su riječi nedostatne” održana je 2008. godine u prostoru tada razrušene Vijećnice. Fotografije Almina Zrne, koje ujedno čine i opus njegove prve monografije pod nazivom “Vijećnica”, jedini su svjedok ovom neponovljivom umjetničkom doživljaju.

 

Foto: Klix.ba

Ovo će biti stalna postavka i svi posjetitelji moći vidjeti kako je Zrno rekao, bolnu istinu koja se dogodila nekadašnjoj Univerzitetskoj biblioteci. Zrno je rekao kako je ovaj projekat umjetnost ponovnog rođenja i simboličnog vraćanja veličanstvene izložbe Ede Murtića iz 2008. godine.

 

Pokrovitelj projekta je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a prisutnima se obratio i Nermin Muzur, predsjednik povjerenstva TZ KS.

 

Predsjednik povjerenstva TZ KS, Nermin Muzur/ Foto: Klix.ba

 

– Sretan sam da je Turistička zajednica Kantona Sarajevo pokrovitelj ove izložbe koja je jako značajna i koja će svjedočiti kao stalna postavka u Vijećnici. Mi u Turističkoj zajednici KS ne idemo utabanim stazama, već pokušavamo da novim proizvodima i projektima, koje radimo ili finansiramo, ostavljamo pozitivan trag iza sebe – kazao je Nermin Muzur.

 

Otvarenju izložbe prisustvovali su prijatelji i partneri autora u projektu te savjetnik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića – Harun Omerbašić, francuski fotoreporter Rémy Ourdan, istaknuti bh. fotoreporter koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom Damir Šagolj, bh. režiser Danis Tanović kao i Murtićev sin Ranko.