U organizaciji Turističke zajednice KS i Sarajevo Film Festivala u Beogradu predstavljen 25. SFF

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i SFF promovisali su u Beogradu ljetnu turističku sezonu i ovogodišnji jubilarni 25. Sarajevo Film Festival. Odlična atmosfera, brojne zvanice, poznati glumci i novinari, dokaz su da je Sarajevo centar regije i u ljetnom periodu.

 

U prijatnom ambijentu beogradskog restorana 5a Soba održana je promocija predstojećeg Sarajevo film festivala na kojoj su predstavljeni članovi žirija predstojeće smotre. Dvadeset i peto izdanje najznačajnijeg regionalnog festivala održat će se od 16. do 23. augusta i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a. U pismu Audrey Azoulay, generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navedeno je kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promovisanju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti.

 

 

Na promociji festivala u Beogradu, koju su za za domaće filmske stvaraoce i medije organizovali Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festival, prisutnima se obratio Jovan Marjanović, direktor CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala. Istakao je značaj promocije u Beogradu i Srbiji, kao centralnom mjestu po broju filmova, autora i profesionalaca iz filmske i TV industrije.

 

– Za nas je izuzetno važno doći u Beograd i predstaviti predstojeće izdanje Sarajevo Film Festivala. Filmski i televizijski sektor u regionu je tržište koje funkcioniše sinhronizovano, i Sarajevo Film Festival svoju ulogu vidi centralnom u tom smislu, a Beograd kao jedno od najvažnijih mjesta u regionu. Doći ovdje i susresti se s predstavnicima medija, partnerima, filmskim radnicima i autorima iz Srbije je od najvećeg značaja za vrlo bliske odnose koje Sarajevo Film Festival gaji, a nadamo se da će ih gajiti u budućnosti s filmskom scenom u Srbiji.

 

Broj turista koji posjete Sarajevo za vrijeme Sarajevo Film Festivala se, prema riječima Nermina Muzura, predsjednika Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, udvostruči. Imajući to u vidu, Turistička zajednica svesrdno podržava regionalnu promociju Sarajevo Film Festivala.

 

– Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma – rekao je Muzur.

 

 

Beogradskoj promociji Sarajevo Film Festivala je prisustvovao veliki broj filmskih radnika: Jovana Stojiljković, Mirjana Karanović, Nikola Kojo, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković, Goran Bogdan, Jelena Stupljanin, Bojan Dimitrijević, Aida Jokanović i brojni drugi…

 

Nakon zvaničnog dijela programa, gosti su uživali u neobaveznom druženju tokom tople ljetne večeri.