Juli u Sarajevu obilježit će festival Baščaršijske noći

U ponedjeljak, 1. jula, bit će otvoren 24. Festival Baščaršijske noći koji je nakon skoro četvrt vijeka prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH.

 

Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Sarajevo sa početkom u 20 sati, koncertom klasične muzike kojeg će izvesti Gudački orkestar Muzičke akademije Univerzitata u Sarajevu.

 

Ovogodišnji koncert na otvorenju Baščaršijskih noći će biti u znaku saradnje sa Muzičkom akademijom u Sarajevu. Publici će se predstaviti nastavnici, asistenti, alumni, bivši i trenutni studenti Muzičke akademije u Sarajevu izvodeći djela koja su komponovali veliki svjetski autori – Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski. Kao solisti će nastupiti Mirna Mlikota-Dizdarević (flauta) i Zlatan Božuta (klavir.) Koncert majstor orkestra je doc. Marko Simović.

 

Tokom Festivala Baščaršijske noći 2019. građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovat će u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu: Velika dvorana, galerija i atrij JU BKC KS, Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović, Pozorišni trg Susan Sonntag, Dom Oružanih snaga BiH, Bošnjački institute – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Svrzina kuća, Trg Alija Izetbegović u Ilijašu, trgovi i ulice Sarajeva.

 

Bit će održano 26 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

 

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu). Na ovaj način festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju, sada već pune 24 godine upotpunjuje.

 

Učesnici ovogodišnjeg festivala su grupe The Frajle, Skroz, Helem Nejse, Sunday Stories, Činčila, Jindas, Haydn gudački omladinski orkestar (Holandija), KIC Pop hor (Crna Gora), violončelistica Lana Kostić, Adrian Ivičević, violončelo i Helena Tomašković, klavir, Rock School BiH, Gudački kvartet aMAS, Dalmatinska večer – Kaštela, koncert sevdalinki “Iz Omerove baščaršijske sehare“, Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu, performansi Plesna trupa iz Indonezije “Krida Budaya“, “Večer folklora, obilježavanje 10 godina CIOFF-a u Bosni i Hercegovini“, ”Sefardsko veče – Sarajevo evropski Jerusalem“, tradicionalni program u Svrzinoj kući “Iz nanine sehare“ priču donose akademski glumci Minka Muftić i Mehmed Porča, pozorišne predstave “Otkačene“- komedija/vodvilj/mjuzikl, zatim mini mjuzikl za djecu “Maštošumske pitalice” te likovne izložbe Urbana kolonija (studenti sarajevske Akademije likovnih umjetnosti stvarat će djela u klasičnim tehnikama uz podršku etabliranih umjetnika). U okviru kaligrafskih izložbi svoje radove će izlagati prof. Said Rezai (Iran) i Mirsad Mirza Smajović (BiH).

 

Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe biti slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta, za programe koji će se održavati u velikoj dvorani BKC-a preuzimat će se besplatne ulaznice na portirnici BKC-a. Pregled cjelokupnog progama Festivala se može pogledati na internet stranici Baščaršijske noći.