Čarobni Garden of Dreams Festival rasplesao Sarajevo

Novi sarajevski festival Garden of Dreams, realizovan u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, a na kojem je plesalo na hiljade posjetitelja, ispunio je sva očekivanja!

 

Bajkovite lokacije, 48 sati zabave uz izlazak i zalazak sunca dugo će se prepričavati. U tri dana i noći festivala, uz preko 30 izvođača i produkciju koja ostavlja bez daha, neki od trenutno najboljih svjetskih i regionalnih DJ-eva rasplesali su posjetioce iz više od 15 zemalja i time vratili Sarajevo na mapu europskih parti destinacija.

 

Prvi dan Festivala proslavio je Svjetski dan muzike, a čast da otvore prvi u nizu od šest događaja u sklopu Garden of Dreams festivala pripala je bosanskohercegovačkim izvođačima ROOF AW, Fornivi i Vanyanu. Erupciju oduševljenja posjetilaca u sarajevskom Domu mladih izazvao je nastup neprikosnovenog Oliviera Raymonda – OXIA, koji se u Sarajevo vratio zahvaljujući Garden of Dreams festivalu i podršci Francuskog instituta u BiH. Zabava se nastavila do ranih jutarnjih sati uz nastup Jeremy Olandera, muzičke senzacije iz Švedske. «Oduševljen sam Sarajevom, arhitekturom i historijom! Čim sam stigao obišao sam Baščaršiju, Muzej Sarajeva i probao neka od bosanskih tradicionalnih jela,» izjavio je Olander.

 

 

Već nakon prve noći bilo je jasno da je Sarajevo dobilo ozbiljan muzički festival, koji mu je nedostajao dugi niz godina. Tome u prilog ide i drugi dan Festivala koji je počeo već u podne podno repetitora Hum, na Sensation pozornici, gdje je po prvi put sarajevskoj publici, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u BiH, predstavljen Multinotes Showcase kojeg čine najistaknutiji italijanski umjetnici iz svijeta elektronske muzike: Qubica, Olderic, Lehar i Musumeci. Italijani nisu krili oduševljenje nakon jednog od najboljih partija održanih u Sarajevu, uz najljepši zalazak sunca: «U Sarajevu sam prvi put svirao prije tri godine i to je bila ljubav na prvi pogled. Svaki put kad bih se vraćao bilo je još bolje, a ovo što smo doživjeli večeras na  Garden of Dreams festivalu je zasigurno naš najbolji nastup do sada! Volim bosansku hranu, energiju i zapravo, volim Sarajevo. Zato ću se opet vratiti,» poručio je Lehar. Domaćin ovoj sjajnoj ekipi iz Italije, koji su odlučili ostati u Sarajevu tokom cjelokupnog festivala bio je bosanskohercegovački DJ i producent G. Edd.

 

Plesna povorka s Huma prešla je u Dom mladih gdje su u sklopu Decibel noći nastupili izraelski DJ Yotam Avni, mag detroiške tehno scene Eric Cloutier i Regal, španska DJ senzacija kojem je to bio drugi nastup u Sarajevu. «Drago mi je što sam se vratio u Sarajevo, grad čija me energija oduševila!,» izjavio je Regal nakon nastupa u prepunom Domu mladih. U subotu je završena i druga klubska večer u okviru Garden of Dreams Talents Floor-a. Treća pozornica u klubu Silver&Smoke ugostila je mlade nade regionalne elektronske scene, pobjednike takmičenja organizovanog u sklopu ovogodišnjeg izdanja Festivala, od kojih najmlađa DJ-ica ima 13 godina i dolazi iz Novog Sada.

 

 

U posljednjih 10 sati Garden of Dreams Festivala, na kojem je nastupilo preko 30 DJ-eva, uveli su nas dubrovački DJ Torres, trenutno najpopularniji turski DJ i producent Murat Uncuoglu, rezident berlinskog Watergatea Ruede Hagelstein i pionir španske undergroud scene Pional. Čast da zatvore prvo izdanje Garden of Dreams Festivala imali su Kristijan Molnar i zvanično najbolji regionalni DJ duo After Affair.

 

„Nakon što smo u protekle tri godine organizovali preko 10 jednodnevnih Garden of Dreams događaja i doveli blizu 100 izvođača iz cijelog svijeta, željeli smo Sarajevo vratiti na mapu evropskih destinacija zabave i dobre muzike, a zahvaljujući ljubiteljima elektronske muzike, bajkovitim lokacijama i nekim od najboljih imena svjetske elektonske scene Sarajevo smo ispunili sjajnom energijom i emocijom!,“ izjavio je Bojan Jović, član dua After Affair i jedan od organizatora događaja.

 

 

Festival Garden of Dreams realizuje se u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Ambasadom Republike Italije u BiH, Francuskim institutom u BiH i Centrom za kulturu i mlade Kantona Sarajevo.