Bartolomej Stanković će u Sarajevu u jednom danu izvesti djela za klavir 24. bh kompozitora

Povodom Svjetskog dana muzike, koji će biti održan 21. juna, bh. pijanist Bartolomej Stanković će na dva koncerta u Sarajevu izvesti djela za klavir 24 bh. kompozitora.

 

Na programu prvog koncerta, koji će biti održan u petak, 21. juna, u 11 sati u Gerontološkom centru u Sarajevu, naći će se djela 10 bosanskohercegovačkih kompozitora kao što su: Milan Prebanda, Milan Jeličanin, Vlado Milošević, Vojin Komadina, Josip Magdić, Asim Horozić, Samir Fejzić, Dražan Kosorić, Armen Škobalj i David Mastikosa.

 

Djela navedenih kompozitora predstavljena su na više od 20 koncerata “Balkan Madness BH edition” u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Jajcu, Goraždu i drugim manjim gradovima BiH, ali i u Zagrebu (Glazbeni zavod i KD V.Lisinski) i Beču (Arnold Schonberg Center), a 2018. godine objavljena na CD albumu “Balkan Madness BH edition” u izdanju Nota Bene Records iz Zagreba.

 

Nakon koncerta koji je posvećen korisnicima Gerontološkog centra u Sarajevu, drugi koncert “Balkan Madness BH edition 2 – Bartolomejevo putovanje – večer bosanskohercegovačkih kompozitora”, bit će održan u petak, 21. juna u 20 sati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Na programu drugog koncerta su djela za klavir 14 bosanskohercegovačkih kompozitora, a to su Milena Mrazović-Preindslberger, Julius Fučik, Mladen Pozajić, fra Nenad Dujić, Nada Ludvig Pečar, Dragoje Đenader, Ivan Čavlović, Senad Mehinović, Vojislav Ivanović, Ališer Sijarić, Dino Rešidbegović, Dario Vučić, Peđa Hart i Hanan Hadžajlić. Koncert će obilježiti i dvije svjetske praizvedbe kompozicija koje su ove godine komponovali kompozitori Vojislav Ivanović i Hanan Hadžajlić, a premijerno u Sarajevu će biti izvedena i djela fra Nenada Dujića, Ivana Čavlovića i Peđe Harta. Ulaz na koncert je slobodan, a koncert su podržali ProfiLight (zlatni sponzor), VIns d.o.o. (srebrni sponzor), Asocijacija kompozitora/muzičkih stvaralaca, Ministarstvo odbrane BiH i Maticahrvatska Sarajevo.

 

 

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale krajem 19. stoljeća, ali i u 2019. godini, predstavljaju bogatstvo bosanskohercegovačkog umjetničkog stvaralaštva, koje će Bartolomej Stanković prikazati na koncertima u Sarajevu povodom Svjetskog dana muzike. Posebnost koncerta Balkan Madness BH edition 2 u Domu Oružanih snaga BiH je i prisustvo živućih bosanskohercegovačkih kompozitora čija djela će biti (pra)izvedena tu večer.

 

Svjetski dan muzike (World Music Day) se održava od 1982. godine, a ideja o Svjetskom danu muzike je začeta 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija. Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. godine.

 

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.