Otvoren Park “Šuma prijateljstva”: Sarajevo dobilo novo izletište

Foto: AA

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šuma prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i Općine Stari Grad.

 

Ovaj moderno uređeni park, na putu prema izletištu Barice, građanima nudi brojne sadržaje i aktivnosti u prirodi, a udaljen je svega dvadesetak minuta vožnje od Baščaršije i prvi je takve vrste u Bosni i Hercegovini.

 

Foto: AA

 

Park „Šuma prijateljstva“, koji se prostire na površini većoj od šest hektara posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje. Osim toga, Park šuma prijateljstva ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike, te veliki vidikovac. Put do današnjeg otvorenja je bio jako dug i počeo je još daleke 2010. godine kada se prvi put spomenula ideja pravljenja jednog ovakvog parka prirode nadomak srca Sarajeva.

 

Na svečanom otvorenju su bili i predstavnici Ambasade Republike Turske, Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), kao i direktor Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske Bekir Karacabey. U svom obraćanju je rekao da širom Republike Turske imaju 36 ovakvih sličnih parkova, koji imaju za cilj očuvanje ekologije, šuma, ali i razonodu stanovništva, s obzirom da se svi parkovi nalaze u blizini većih gradova.

 

– Ovo je prvi park prirode koji smo pomogli sagraditi, a nalazi se van granica naše zemlje. Izabrali smo Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo s kojim smo imali, imamo i uvijek ćemo imati posebne odnose na koje smo ponosni. Želim da građani Sarajeva i svi ostali posjetitelji uživaju na ovom lokalitetu – poručio je Karacabey u svom obraćanju. Nakon obraćanja svih zvanica uslijedio je i zajednički obilazak Parka „Šuma prijateljstva“.