Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije

Grad Sarajevo će se projektom „Muzejske priče“ pridružiti porodici 120 gradova širom svijeta, koji će u subotu 18. maja obilježiti Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja.

Grad Sarajevo je izradio zajednički letak s ciljem predstavljanja programa koji će muzeji ponuditi u sklopu ovog kulturnog događaja.

Na taj dan građani, turisti i gosti grada imat će priliku da posjete: Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica i Umjetničku galeriju BiH, koji će pored stalnih izložbenih postavki ponuditi i druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije. Ulaz je besplatan.

Početak programa:

  • Historijski muzej BiH: od 10:00 h – radionice, izložbe,  predstava, filmska projekcija;
  • Zemaljski muzej BiH: od 12:00 h – radionica, promocija CD-a „Pjesmo moja, mio razgovore“, stalne izložbene postavke;
  • Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: od 20:00 h – izložba
  • Muzej Vijećnica; od 9:00 do 17:00 h – Dan otvorenih vrata;
  • Umjetnička galerija BiH: od 12:00 h – radionica, izložba

Ovih pet bh. institucija kulture i umjetnosti, zajedno sa Olimpijskim muzejom BiH, su članice Mreže muzeja, koja je formirana u sklopu projekta „Muzejske priče“, s ciljem podrške radu muzeja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije.

Međunarodni dan muzeja obilježi će i pet članica ove mreže iz Srbije: Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

„Muzejske priče“ realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81%), dok preostalih 69.871,18 eura (15,19%) obezbjeđuju projektni partneri.