Uskoro počinje izgradnja galerije “Mersad Berber” u Sarajevu

Općina Stari Grad najavila je da bi uskoro trebalo da počne adaptacija prostora u središtu Starog Grada, u ulici Zelenih beretki, namijenjenog za galeriju ‘Mersad Berber’. Galerija ‘Mersad Berber’ bit će smještena na prostoru veličine 450m2.

 

Općina će izdvojiti za radove 300.000 KM, a Grad Sarajevo još 100.000 KM. Sad su, kako navode iz Općine Stari Grad, u fazi izbora izvođača radova. Radovi bi trebali početi odmah po izboru izvođača. U prvoj fazi bit će izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova.

 

Smatraju da će se, otvaranjem galerije, doprinijeti poboljšanju kulturne scene u Sarajevu, popularizaciji djela tog umjetnika, te mu odati priznanje kakvo zaslužuje.

 

Kako je kazao Ensar Berber, sin Mersada Berbera, otvaranjem galerije njegovoj obitelji bit će ukazana čast da, u gradu gdje je njegov otac najviše stvarao, bude otvoren njegov muzej.

 

– Za moju obitelj i našu Fondaciju to je čast, jer je Sarajevo grad gdje je otac izgradio svoje ime i karijeru, gdje je najviše radio. Drago nam je što će u Sarajevu biti jedan veliki segment iz našeg fundusa, na jednom permanentnom displeju. Želimo od tih prostorija napraviti svjetski muzej sa svim pratećim sadržajima – izjavio je ranije Ensar Berber.

 

Mersad Berber bio je jedan od najistaknutijih bh. akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za rad. Osim slikanja, bavio se i grafikom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju.