Štrosmajerova ulica u centru Sarajeva proglašena nacionalnim spomenikom

Štrosmajerova ulica u centru Sarajeva proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

Na 28. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 17. aprila 2019. godine u Sarajevu predsjedavajući Komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju nekoliko dobara nacionalnim spomenicima BiH.

 

Tako su nacionalnim spomenicima, pored Štrosmajerove ulice kao graditeljske cjeline, proglašeni i Arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine kod Posušja, graditeljska cjelina Stara džamija sa haremom u Goduši kod Visokog i historijski spomenik Centralna spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a u Lukavcu.

 

Sama Štrosmajerova ulica bi ove godine trebala biti u postpunosti rekostruisana. Naime, Općina Stari Grad raspisala je postupak za izbor izvođača radova na sanaciji pješačke zone, a procijenjena vrijednost radova iznosi 570.960 KM. Također, u martu je počela obnova i restauracija fasada.