Bruce Dickinson, počasni građanin grada Sarajeva

Kada su na okupirani grad svakodnevno padale stotine granata, kada je  grad prolazio kroz najgore dane u svojoj historiji, u takvim, nevjerovatnim i stravičnim uslovima, frontmen kultnog heavy metal benda Iron Maiden, Bruce Dickinson, odvažio se doći u Sarajevo i na taj način pokazao Sarajlijama da nisu sami.

Sarajevo taj gest nije zaboravilo te je  ovom velikom čovjeku, umjetniku i dokazanom prijatelju Sarajeva, dodijeljena  nagrada “Počasni građanin Sarajeva”.

 

 

“Dolazak Brucea Dickinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovna preživjeti. Drago mi je da smo formalizirali ovaj čin i što smo dodijeli ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima”, rekao je gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka, prilikom dodjele nagrade.

 

“Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Iznimno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast”, rekao je Dickinson.