Sretan Međunarodni dan žena!

Danas se širom svijeta obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

 

Osmog marta 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice tvornice tekstila, zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su prvo bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote.

 

U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8. Mart – Dan žena. Protesti na 8. mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

 

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

 

1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. U Njemačkoj je 1918. godine prvi put uvedeno pravo žena da glasaju, ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Dvije godine ranije, 8. marta u Petersburgu, žene Ruskinje, zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su po ugledu na Amerikanke u štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja revolucije u Rusiji. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. mart u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena.

 

Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljnog odmora.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo svim damama želi sretan Međunarodni dan žena!