U Sarajevu svečano otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival

Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu večeras je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

 

 

U protokolarnom dijelu ceremonije, koja je održana večeras na Koševu, predstavljeno je 46 zemalja učesnica. Grčka je počela svečani defile reprezentacija, a Bosna i Hercegovina, čiju je zastavu nosila skijašica Esma Alić je završila defile.

Bajku, koja nosi slogan “We create together” (Stvaramo zajedno), upotpunile su brojne poznate osobe iz sportskog života, iz vremena Zimskih olimpijskih igara 1984. te najmlađi građani Sarajeva i BiH koji su igrali i pjevali. Maskote Vučko i Groodvy simbolično su se rukovali povezujući tako 1984. i 2019. godini

 

 

Larisa Cerić je uz spektakularan vatromet upalila olimpijski plamen!

 

 

Zakletvu je u ime sportista položiti Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

 

 

Bosnu i Hercegovinu će na EYOF-u predstavljati 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje).