Raspored i lokacije takmičenja na EYOF-u 2019

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) održat će se od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a svečana ceremonija otvaranja zakazana je za nedjelju 10. februara na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, od 19:00 sati.

 

Na najvećem sportskom događaju koji se u Sarajevu održava nakon XIV Zimskih olimpijskih igara iz 1984, učestvuju mladi takmičari i takmičarke iz 46 evropskih država, čiji je zvanični dolazak planiran za petak.

 

Takmičenja u alpskom skijanju, osim paralelnih utrka, održat će se na Jahorini. Prvo će se voziti veleslalom 11. i 12. februara, a potom slalom 13. i 14. februara. Mješovito paralelno takmičenje će se održati 15. februara na Bjelašnici.

 

Biatlon takmičenja održat će se na Dvorištima, te je 12. februara na programu sprint za dječake i djevojčice, dan kasnije bit će održano pojedinačno takmičenje, dok nas 15. februara očekuje mješovita štafeta.

 

Takmičenja u nordijskom trčanju na Igmanu počinju 11. februara interval utrkama klasičnim stilom, a dan kasnije vozi se slobodnim stilom. Sprint klasičnom tehnikom vozi se 14. februara, a sve zaključuje mješovita štafeta 15. februara.

 

Na Bjelašnici se održavaju snowboard takmičenja, pa je finale slopestylea 12. februara, a Big Aira dva dana kasnije.

 

Zetra će ugostiti hokejaše na ledu, a turnir otvaraju Finska i Slovačka 11. februara, dok se kasnije istog dana sastaju Češka i Rusija. Slovačka i Bjelorusija, te Rusija i Švicarska odmjerit će snage 12. februara, a dan kasnije Bjelorusija i Finska te Švicarska i Češka. Finale je na rasporedu 14. februara.

 

Takmičenja u brzom klizanju održat će se u Skenderiji. Trka na 1.500 metara je na rasporedu 11. februara, a dan kasnije bit će održano takmičenje na 500 metara. Finale mješovite štafete 3.000 metara je na rasporedu 15. februara, a ranije istog dana bit će održane i utrke na 1.000 metara.

 

Umjetničko klizanje možete pratiti 13. i 14. februara u Skenderiji, a turnir u karlingu u dvorani Peki na Palama počinje 11. februara i završava finalnim susretom 15. februara.