Otvaranje filmskog muzeja “Valter brani Sarajevo” 6. aprila

Prvi filmski muzej “Valter brani Sarajevo” otvorit će vrata za prve goste 6. aprila – na Dan grada Sarajeva, a javnost će imati priliku da pogleda prezentaciju i izgled nesvakidašnjeg muzeja čija postavka izaziva veliki interes u BiH, regiji i svijetu.

 

Nastao je u kreativnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen kao atraktivan filmsko-scenografski muzej, sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao film po kojem nosi naziv, vezanim i za historijsku ličnost Valtera.

 

Projekt vodi Jasmin Duraković, koji je u ime Filmskog centra Sarajevo idejni pokretač muzeja, dok je za potrebe realizacije muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti.

 

Scneograf je profesor Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner Sanja Kulenović, kostimograf Belma Žižko.

 

 

Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja i filma. Ovaj dio posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sučeska. Uključeni su i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

 

U okviru projekta planirana je, sa predstavnicima turističke industrije, tura “Valter brani Sarajevo”, kao i puštanje u rad muzeja za turiste i sve druge zainteresirane.