SRETAN BOŽIĆ ŽELI VAM TURISTIČKA ZAJEDNICA KANTONA SARAJEVO

Božić

 

Božić se 7. januara praznuje kao uspomena na Hristovo rođenje i jedan je od najradosnijih hrišćanskih praznika. Božić – Hristovo rođenje je veseo porodični praznik koji se proslavlja u krugu najbližih i za koji su vezani mnogi lijepi vjerski običaji i obredi. Božić se smatra praznikom mira, dobrote, humanosti, praštanja i pomirenja. O tome svjedoče i riječi kojima se ljudi pozdravljaju odnosno čestitaju:“Mir Božji, Hristos se rodi“ i odgovor:„Vaistinu se rodi“. Običaj je da se na ovaj praznik posvađani mire i praštaju jedni drugima. Božić je praznik rađanja, djece i detinjstva, roditeljstva.

 

Badnji dan

 

Proslava Hristovog rođenja počinje dan ranije, na Badnji dan.Prema narodnoj tradiciji, u seoskim domaćinstivma, u ranu zoru se odlazi po stablo hrasta koje po mitologiji starih Slovena predstavlja sveto drvo. Kada je reč o gradskim sredinama, poštuje se običaj unošenja badnjaka u domove i postavljanje slame na pod kako bi se dočarao izgled pećine u Vitlejemu u kojoj je rođen Isus Hrist.  Na Badnjidan u crkvama se održava služba, a zatim se u dvorištu crkve okuplja veliki broj vernika kako bi položili badnjak na vatru da gori. Hrastovo granje na vatri simbolizuje toplotu i svetlost koja zbližava ljude.

 

Položajnik

 

Na Božićno jutro, prije svitanja, na pravoslavnim crkvama zvone sva zvona objavljujući dolazak Božićnog slavlja. Značajan dio vjernika odlazi u crkvu. Ujutro u kuću dolazi poseban gost – položajnik. To je prva osoba koja na Božićno jutro dolazi u kuću i prema vjerovanju donosi sreću u dom.

 

Svim pravoslavnim vjernicima želimo da Božić provedu sa svojim najbližima u ljubavi, miru i blagostanju!

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo!