Preporučujemo izložbu ‘Sarajke na platnima bh. slikara’

“Sarajke na platnima bh. slikara” naziv je izložbe u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva, kojom ova kulturna institucija otvora godinu u kojoj obilježava 70. godišnjicu.

 

Autorica izložbe Indira Kučuk-Sorguč, predstavila je 33 umjetnička djela 22 autora koja su već odavno ušla u anale bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, a između ostalih tu su djela Romana Petrovića, Gabrijela Jurkića, Mersada Berbera, Maria Mikulića, Đoke Mazalića i Ismeta Mujezinovića, Mirsada Mustajbašića…

 

Izložbu je podržala Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u cilju da svi građani ali i turisti pobliže upoznaju Sarajke kroz historiju. Autorica Kučuk-Sorguč smatra da je ‘Sarajka na platnima bh. slikara’ zapravo njena želja oduvijek, naprije jer je i sama Sarajka, te uzimajući u obzir činjenicu da se o sarajevskoj ženi najmanje govori, najmanje je slikaju i najmanje joj daju značaja i pažnje. Sarajke, kako je dodala, krasi umjerenost, skromnost, moral, određena čednost i bezuvjetna hrabrost koju smo vidjeli u toku agresije na BiH, ali i u svim društveno-političkim razdobljima.

 

 

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić kazao je da je izložba posvećena vrlo zanimljivoj temi. Smatra da je izložba najbolji način za početak manifestacije proslave 70 godina rada Muzeja, za koju je će u nizu planiranih aktivnosti I biti obilježeno mjesto odakle je izvršen sarajevski atentat.

 

Izložba je otvorena do 28. 02. 2019. godine i ulaz je besplatan  (Brusa bezistan, Abadžiluk 10).

 

Naglašavamo i da je svim posjetiocima Muzeja Sarajeva, dostupan je dvojezični katalog, “Sarajke na platnima bh. slikara” sufinansiran sredstvima Turističke zajednice Kantona Sarajevo.