Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevo dovodi konferenciju Evropski muzej godine

Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo bit će domaćin jednog od najznačajnijih evropskih muzejskih događaja te da godišnja konferencija “Evropski muzej godine” i ceremonija dodjele nagrada najboljim evropskim muzejima biti održana upravo u Sarajevu, u maju ove godine.

 

Riječ je o najdugovječnijem evropskom muzejskom događaju sa tradicijomdužom od 40 godina, a svake godine konferencija se održava u drugom evropskom gradu. Ovo je prvi put da dolazi u BiH, a Muzeju ratnog djetinjstva svakako je pomogla činjenica da je upravo u programu “Evropski muzej godine” osvojio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, jednu od dvije najznačajnije nagrade.

 

“Ovo je velika stvar za bh. kulturnu scenu s obzirom na to da rijetko imamo priliku ugostiti važne konferencije u oblasti kulture. Učinili smo sve što smo mogli da ubijedimo Evropski muzejski forum da je upravo Sarajevo najbolje mjesto da razgovaramo o izazovima i prilikama za evropske muzeje u 21. stoljeću, i sretan sam da smo u tome uspjeli. Ugostit ćemo stotine muzejskih eksperata u našem gradu i učiniti Sarajevo i BiH važnom tačkom na evropskoj muzejskoj mapi za 2019. godinu”, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

 

Ovo će biti prvi put da će na konferenciji u program biti uvršteno i predstavljanje muzeja iz zemlje domaćina.

 

“Naš cilj je bio da se i bh. muzeji adekvatno predstave. Sretni smo da je naš prijedlog prihvaćen i da će to biti dio ove konferencije”, rekla je Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

 

Muzej ratnog djetinjstva će uskoro objaviti posebne uslove za učešće domaćih muzejskih profesionalaca i studenata. Rad i značaj ovog muzeja podržala je i prepoznala i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.