Fotografi koji slikaju Sarajevo: Amna Delić

Amna Delić (22) rođena je i živi u Kaknju. Studentica je treće godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a fotografijom se počela baviti prije pola godine.

 

Kako ima afinitete prema slikanju i grafici, tako se kod Amne javila ljubav i prema fotografiji, a posebno uživa u fotografisanju glavnog grada Bosne i Hercegovine.

 

– Još na prvoj godini sam počela mobitelom fotografisati pojedina mjesta u Sarajevu, detalje, ljude, odnosno ono što i karakteriše grad Sarajevo. Iz godine u godinu rasla je ljubav i prema ovom gradu, te sam kupila fotoaparat. Inače živim u Kaknju, ali ova sredina, posebna mjesta, ljudi…, ono je što me vezalo za ovaj grad. Studirajući Akademiju, mnogo bolje sam naučila neke stvari i počela ih gledati na drugi način; od naše kulture, ono što nas veže za našu zemlju, do arhitekture… – kaže ova mlada fotografkinja.

 

Amnu u Sarajevu inspirišu ljudi, građevine, običaji…, i sve to pokušava prenijeti na fotografiju.

 

– Mislim da dobru fotografiju ne mora nužno činiti nešto što je lijepo, nekad važi i obratno. Bitno je uhvatiti trenutak, a ne samo fotkati što je očima lijepo. Fotografijom trebamo prenijeti emociju, a ne samo lijepi prizor. Bitno je zadovoljstvo, a ne savršenstvo. Fotografije su tu da bi u njima uživali – kaže Amna.

 

 

 

“Fotografi koji slikaju Sarajevo” naziv je serijala tekstova o fotografima koji, profesionalno ili amaterski, ispisuju foto priču o Sarajevu.