EYOF 2019 – Olimpijski duh se vraća u Sarajevo

Veliki sportski događaj EYOF partnerski je projekat olimpijskog Sarajeva & Istočnog Sarajeva, koji će se održati od 9. do 16. februara 2019. godine.

 

Prošle su 34 godine od održavanja Zimskih olimpijskih igara u BiH, u tadašnjoj Jugoslaviji, no sjećanje ljude drži kao da nisu prohujale godine, jer dojam je bio toliko jak da se njegovi obrisi i danas osjete u mjestu dešavanja – Sarajevu.

 

Vrijeme je za EYOF

 

Veliki sportski događaji oduvijek su gradili pozitivnu sliku u svijesti ljudi o gradovima koji su postajali njihovi organizatori, a onda bi u velikom broju uslijedili i dolasci na sam event zbog posebne atmosfere i adrenalina, jer se nikada ne zna šta će se desiti, ko će ostvariti najbolje rezultate i okititi se nekom sjajnom medaljom.

 

Bh. prijestolnica Sarajevo sa susjednim gradom Istočnim Sarajevom u prilici je da ponudi svim građanima i gostima nezaboravan sportski događaj za koji se uveliko priprema. Riječ je o EYOF-u, Evropskom festivalu mladih, prvom vrhunskom evropskom multisportskom događaju namijenjenom mladim sportistima od 14 do 18 godina, čije se zimsko i ljetno izdanje odvijaju svake dvije godine. Pripadajući Evropskim olimpijskim komitetima (EOC), EYOF se ne odvija samo pod olimpijskom zastavom, nego upražnjava još neke važne olimpijske tradicije poput paljenja olimpijskog plamena i polaganja olimpijske zakletve.

 

 

Na Olimpijski festival mladih trebalo bi doputovati 1.086 sportista i preko 700 članova delegacija, što daje brojku od skoro 1.800 učesnika. Ovaj praznik sporta okuplja mlade sportiste iz 46 evropskih zemalja, uči ih vrijednostima sadržanim u Olimpijskoj povelji, edukuje i motiviše da se bave sportom i prihvate zdravi stil življenja. S istim ovim plemenitim ciljevima bit će održan zimski Evropski festival mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019., dok će domaćin ljetnog izdanja biti azerbejdžanska prijestolnica Baku.

 

Evropski sportski grad    

 

Sedam sportskih disciplina predviđeno je programom zimskog Evropskog festivala mladih, i to: alpsko skijanje, biatlon, cross country, klizanje, hokej, brzo klizanje na ledu, te snowboarding.

 

Našavši se u ulozi domaćina, Sarajevo će biti u prilici da ukaže na sebe kao na evropski sportski grad, koji će u regiji promovisati i razvijati sport, biti u prilici da ukaže na svoje turističke potencijale, ostvari ekonomske i društvene koristi kao što su jačanje lokalnog identiteta i ponosa zajednice. No, ne samo to. EYOF će biti prilika da Sarajevo također doprinese promociji vrijednosti kao što su fair play, poštovanje, prijateljstvo učestvujući tako u izgradnji boljeg svijeta za sve nove naraštaje. Upravo je to ideal svih uzvišenih misija.  

 


 

 

Lokacije borilišta

 

Borilišta su raspoređena na nekoliko lokacija; Bjelašnica – snowboard i alpsko skijanje (timski paralel slalom), Jahorina – alpsko skijanje ( slalom i veleslalom), Sportsko-poslovni centar Peki Pale – karling, Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch Zetra – hokej na ledu, Skenderija – umjetničko klizanje, Veliko polje Igman – skijaško trčanje, Dvorišta – biatlon, te Stadion Slavija – brzo klizanje. Ceremonija svečanog otvaranja Festivala bit će održana na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu u Sarajevu, dok će ceremonija zatvaranja Festivala biti na stadionu Sportsko-rekreacionog centra Slavija u Istočnom Sarajevu.