EYOF 2019 biće otvoren svečanom ceremonijom pod sloganom „We create together“

Olimpijski plamen ponovo će gorjeti u Sarajevu na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a 2019 koja će se održati 10. februara 2019. godine u 19:00 h na stadionu Asim Ferhatović Hase. Evropski olimpijski zimski festival mladih je najveći sportski događaj u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ove godine,  na festivalu će nastupiti više od 1.700 mladih sportista iz gotovo cijele Evrope.

 

Naziv svečane ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa koji će biti satkan od poruka koje govore o Bosni i Hercegovini. Manifestacija će opisati sve dijelove BiH. Govoriće o vrijednostima zemlje, ulazeći duboko u suštinu prirodnih bogatstava, raznolikosti predjela i važnosti ljudi koji u njoj žive.

 

„U protokolarnom dijelu ceremonije biće predstavljeno 46 zemalja učesnica. Kao i uvijek Grčka će početi svečani defile reprezentacija, a zaključit će ga domaćin, Bosna i Hercegovina. Tokom ceremonije otvaranja simbolično će se rukovati Vučko i Groodvy, maskote ZOI 1984. i EYOF-a 2019“ – saopćili su organizatori.

 

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da na otvaranju sve mora biti besprijekorno i na svjetskom nivou.

 

„Siguran sam da je ovo značajna prekretnica za grad Sarajevo i da ćemo nakon jednog ovakvog festivala i nakon što sebi i drugima pokažemo da smo sposobno da organizujemo događaje kao što je ovaj, probuditi pozitivnu energiju u Sarajevu. EYOF nam daje priliku da za mlađe generacije kreiramo nova olimpijska iskustva kojih će se nekoliko decenija kasnije moći sjećati“ – dodao je Skaka.

 

Gradonačelnik je imenovao i novinare prijatelje EYOF-a, kojima je uručio prve pozivnice za svečano otvaranje.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo koja podržava Eyof, poziva sve građane Bosne i Hercegovine, ali i građane iz regiona i cijeloga svijeta da tokom održavanja EYOF-a 2019. posjete Sarajevo i iz njega odnesu nova olimpijska iskustva.