Čarobni pogled iz zraka na Rimski most pod snijegom

Video Rimskog mosta koji je napravila grupa entuzijasta My Bosnia and Herzegovina ostavlja bez daha. Zimska idila na obali rijeke Bosne podsjeća nas na ljepote Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, na koje možemo biti ponosni!

 

Kameni most s lukovima, preko rijeke Bosne, sagrađen je u osmanskom vremenu, početkom 16 vijeka. Sagradio ga je Rustem – paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Nalazi se u sarajevskom naselju Ilidža, podno olimpijskih planina Igman i Bjelašnica, na prostorima nekadašnjeg starorimskog gradskog naselja. Most se može vidjeti ako se vozi magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se odmah pored puta, s desne strane.

 

Ime Rimski, taj turski most ima zahvaliti upravo svojoj lokaciji. Most je izgrađen od klesanog kamena i oblikovan je kao niska polegla građevina na sedam lukova. Lukovi su visinski nešto niži na krajevima i rastu prema sredini, pa tako imamo karakterističan, blago ispupčen, oblik ovoga mosta. Dužina mu iznosi oko 40 metara, a širina 4,5 metara.

 

Pretpostavlja se da je današnji most, građen na temeljima starog rimskog mosta. Postoji i drugo mišljenje – da su u njega ugrađivani kameni blokovi ostataka rimskog naselja Aquae Sulphurae, pa je tako i dobio svoje ime. Kako god, predstavlja lijep i dragocjen spomenik ovdašnjeg graditeljstva.