Beč: Na sajamskom raju za turiste prvi put predstavljena turistička ponuda Kantona Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prvi put je predstavila turističku ponudu na „Ferien Messe Wien“ sajmu koji se održava od 10. do 13. janurara 2019. godine. Radi se o najjačem sajmu u Austriji, na kojem učestvuju izlagači iz 80 zemalja, a koji posjeti oko 70.000 ljudi iz cijelog svijeta.

 

Među brojnim posjetiteljima, posebna čast nam je bila ugostiti nj.e. Kemala Kozarića ambasadora BiH u Austriji, koji je posjetio štand Turističe zajednice Kantona Sarajevo, prvog dana sajma.

 

 

Ambasador Kozarić je kazao da u Austriji postoji interesovanje za posjetu BiH, ali da potencijalni turitsti nisu dovoljno informirani o turističkoj ponudi što bi se moglo promjeniti otvaranjem bh.  turističkih agencija u Beču. Naglasio je i da je učestvovanje na sajmovima i umrežavanje s regionom i Europom neophodno za turistički razvoj.

 

„BiH i Austrija su historijski povezane, slična im je kultura i običaji, geografski su blizu, te su to samo neki od razloga zbog kojih trebamo ojačati vezu ove dvije zemlje. Nama je potrebno ojačati infrastrukturu, proširiti uslugu te bolje informisanje o turističkim potencijalima i ponudi“  kazao je Kozarić.

 

 

Najviše interesovanja za turističku ponudu posjetioci su iskazali pitanjima o Bjelašnici, arhitekturi te medicinskom turizmu (banjski turizam).

 

Ferien Messe Wiense održava na prostoru od 55.000m2 izlobene površine, podjeljene na četiri sajamske hale, gdje se uz turistički sajam na jednom dijelu izložbenog prostora održava i sajam automobila te su brojni mediji „Ferien Messe Wien“ opisali kao raj za ljude željne putovanja i zaljubljenike u auta.