Turistička zajednica KS podržala svjetski projekat Kamernog teatra 55

Predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović popisali su ugovor o sufinansiranju prema kojem će Turistička zajednica podržati projekat „Metropolitan Opera u Kamernom“.

 

– Kada smo krenuli u projekt direktnog prijenosa Metropolitanovih opera u Kamernom teatru 55, svi su nam govorili kako to nema smisla i kako je to unaprijed osuđeno na propast. Tvrdoglavi kakvi jesmo, ustrajali smo u tome jer smo znali upravo suprotno. Spremnost Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kao i velika naklonost gospodina Midhata Hubijara i njegova želja da suportira naš rad i naše ideje pokazale su se od neprocjenjive važnosti da ovaj projekt zaživi i da, kao što rezultati već pokazuju, bude i više nego uspješan. Ovim putem želim od srca zahvaliti gospodinu Hubijaru i Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo na svemu što su učinili, kao i na tome što su širom otvorili vrata za daljnju suradnju između naše dvije institucije. Neprocjenjivo je kada tvoj trud drugi prepoznaju. I ne samo prepoznaju, već i odluče da se aktivno, onako kako mogu i znaju, uključe i pomognu taj rad – izjavio je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 nakon potpisivanja ugovora.

 

 

– Kamerni teatar 55 jedna je od institucija kulture čije ćemo projekte sufinansirati na osnovu nedavno raspisanog Javnog poziva, a sve u cilju podrške kulturi, koja je jedna od značajnih mogućnosti za privlačenje turista. Svjesni smo da je kulturni turizam moderan u svijetu i ulažemo u taj segment, računajući da će ljubitelji kvalitetnih predstava Kamernog teatra 55 doći i izvan Sarajeva, pa i BiH, te da će nakon odlaska u teatar kratko boraviti u Sarajevu – izjavio je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

Ovim sufinansiranjem Turistička zajednica Kantona Sarajevo pomoći će prijenos ‘uživo’ Metropolitan Opere iz New Yorka, putem satelita, u HD rezoluciji, sarajevskoj publici. Prijenosi se odvijaju u isto vrijeme kada se dešavaju u New Yorku tako da će naša publika u isto vrijeme moći pratiti premijerne događaje koje inače ni bi imala priliku na taj način pogledati. Prijenos se odvija u visokoj rezoluciji i putem projektora se projicira na filmsko platno postavljeno na sceni Kamernog teatra 55. Kamerni teatar 55 je jedini nosioc ove licence za područje cijele Bosne i Hercegovine, tako da imamo potpuni eksluzivitet za ovu vrstu prijenosa.