Sljedeće sedmice počinje “Starogradska bajka”

Općina Stari Grad Sarajevo i Udruženje „Čuvari tradicije“ na Trgu oslobođenja pripremaju projekat „Starogradska bajka“.

 

Program počinje sljedeće sedmice i trajat će dva mjeseca. Na centralnom dijelu trga bit će postavljeno veliko klizalište koje će u navedenom periodu građani moći koristiti potpuno besplatno, a na Trgu će biti i brojni drugi sadržaji. U toku je montaža drvenih kućica u kojima će biti raznovrsna ponuda: hrana, piće, suveniri, fan-shop, ljekoviti proizvodi, promotivni materijali…

 

Udruženje “Čuvari tradicije” i Općina Stari Grad će projektom “Starogradska bajka” obogatiti ponudu i doprinijeti raznovrsnosti sadržaja namijenjenih građanima, ali i brojnim turistima u našem gradu u najatraktivnijem periodu godine – periodu novogodišnjih praznika, te EYOF-a, najvećeg sportskog olimpijskog festivala za mlade koji će se održati u februaru naredne godine.

 

Tokom dvomjesečnog perioda na Trgu oslobođenja i samom klizalištu realizovat će se brojni sadržaji. Vikendima su planirani su programi za najmlađe uz druženja sa maskotama, klaunovima, face painting, te organizacija tzv. “porodičnog dana”, prezentacije, degustacije, druženje s poznatim sportistima, glumcima itd.

 

Klizalište koje će se postaviti bit će od naučno projektovanog materijala koji je identičan ledu i izgledom i karakteristikama. Razlika je što nije od leda, pa nema potrošnje struje, niti vode, niti zavisi od vremenskih prilika: visokih, niskih temperatura, padavina i sl. Za korištenje klizalište izdavat će se klizaljke, bez naknade, a radit će svakog dana od 10:00 do 22:00 sata.

 

Općina Stari Grad odlučila se za učešće u ovom projektu jer podržava manifestacije od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo. U općini Stari Grad će tokom zimskog perioda turistička ponuda biti obogaćena brojnim sadržajima.

 

Općina je i ove godine osigurala novogodišnje dekoracije u starogradskoj jezgri koje su specifične i potpuno drugačije od ostalih u gradu.

 

Postavljene su svjetleće lampice, zvijezde, pahulje i 3D elementi, te umjetno zelenilo s treperećim ledenicama.

 

Sljedeće sedmice počinje “Starogradska bajka” na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, dok će u ulici Štrosmajerova krajem ovog mjeseca biti realizovan program „Jedne noći u decembru“, autorice Amine Abdičević, povodom 70 godina od rođenja Kemala Montena.