10 razloga zašto posjetiti Sarajevo za vrijeme praznika

Ponuda Sarajeva u svako doba godine je jako bogata, no zimski period u glavnom gradu BiH je prava čarolija! Ukrašene ulice, Sarajevo Holiday Market, Starogradska bajka, brojna klizališta, koncerti…, samo je dio onoga što vas očekuje u Sarajevu!

 

Razlozi zbog kojih trebate posjetiti Sarajevo u vrijeme novogodišnjih praznika su:

 

#1 … jer ima bogat novogodišnji program!

 

 

Glavni grad BiH će i 2019. godinu dočekati kao novogodišnji centar regije. Već 30. decembra od 18 h zaplešite na ulicama Sarajeva gdje ćete imati priliku čuti svjetske klasike u izvedbi orkestra Muzik Art. Novogodišnju noć obilježit će čarolija uz hitove Harija Mata Harija, a prvi dan Nove, 2019. godine, uživat ćemo uz hitove sarajevskog benda Bombaj štampa.

 

 

#2 … jer ćete uživati u koncertima!

 

 

Za sve ljubitelje legendarne grupe Bijelo dugme proslava Nove godine će biti dva dana ranije, kada će biti održan njihov koncert na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici. Mnogobrojne hitove izvodit će Alen Islamović, Mladen Voijčić Tifa, te Goran Bregović Brega s orkestrom. Koncert počinje u 14h.

 

Nakon toga se ugrijte i spremite za još jedan koncert, jer će grupa Zabranjeno pušenje također u subotu, 29. decembra 2018. godine, održati koncert u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu. Ulaz na koncert će biti besplatan. Početak nastupa Zabranjenog pušenja planiran je za 21 sat, a vrata Skenderije će za posjetitelje biti otvorena od 19 sati.

 

​#3 … jer je počela zimska sezona na sarajevskim planinama!

 

 

Ako ste ljubitelji zimskih čarolija i skijanja, Sarajevo je grad po vašoj mjeri! Sarajevske planine se nalaze najviše pola sata vožnje od centra grada, te s velikim spektrom novih sadržaja, modernim uslugama i pristupačnim cijenama, Sarajevo ponovo zauzima mjesto omiljenog skijališta. Bjelašnica, Igman, Trebević ili Jahorina, koju god planinu da izaberete – nećete se pokajati!

 

#4 … jer Sarajevo ima opuštajući ritam i ukusnu hranu!

 

 

Svaki grad ima svoj jedinstveni ritam – lagan i opuštajući. Sarajlije običavaju satima sjediti i družiti se uz kafu, pa ta navika vrlo brzo pređe i na posjetitelje Sarajeva. Osim toga, uživat ćete i u bogatoj gastronomskoj ponudi.

 

Bosanska kuhinja je nadaleko poznata, pa je tako Sarajevo priznato i kao pravi gurmanski raj. Tradicionalna kuhinja svojim mirisom, načinom pripreme i posebnim receptima privlači kako turiste, tako i lokalno stanovništvo. Teško je odlučiti koje jelo je najbolje, pa je preporuka svakako probati nekoliko njih i osjetiti tu čaroliju na tanjiru. Odlična vijest je da i vegani mogu pronaći mjesta gdje mogu uživati u ukusnoj hrani!

 

#5 … jer nećete potrošiti mnogo novca!

 

 

Sarajevo je u samom vrhu na listi evropskih glavnih gradova u kojima posjetitelji za svoj novac dobijaju odličnu vrijednost. Većina turista smatra kako je skoro sve vrlo povoljno u Sarajevu, pa se možemo pohvaliti trendom pristupačnih cijena.

 

#6… jer će vas domaćini dočekati raširenih ruku!

 

 

Ako ljepotu jednog grada čine ljudi, onda Sarajevo definitivno spada među najljepše gradove svijeta. Sarajevo je uvijek bilo i ostalo grad ljubaznih ljudi koji će vas dočekati raširenih ruku, s tradicijom gostoprimstva stranaca, putnika, prolaznika i drugih, koja datira još iz davnih vremena do danas. Bilo da vam treba preporuka za izlazak ili ste se izgubili i potrebna vam je uputa, ne oklijevajte obratiti se prolaznicima, konobarima ili trgovcima i pitati ih za ono što vas zanima. Nerijetko ćete uz odgovor dobiti i interesantnu priču, pa se nemojte iznenaditi ukoliko u Sarajevo dođete kao turista, a iz njega odete kao Sarajlija.

 

#7 … jer ćete uživati u vožnji žičarom!

 

Foto: Trebevicka Zicara/Instagram

 

U bilo koje doba godine sigurno je da ćete uživati u vožnji sarajevskom žičarom, ali zimi je pogled na grad čarobniji nego ikada! Nešto više od sedam minuta uživat ćete u ugodnoj vožnji dok ne stignete na Trebević. Osim prelijepe prirode koju ova planina ima, tu je i bogata ponudu ugostiteljskih objekata sa zabavnim sadržajima, a obavezno posjetite i bob stazu izgrađenu za potrebe Zimskih olimpijskih igara i zastanite na nekom od vidikovaca.

 

#8… jer ćete se uvjeriti da je ovo Evropski Jerusalem!

 

 

Grad velikih monoteističkih religija, to je bh. prijestolnica, jedna od zasigurno rijetkih u cijelom svijetu gdje se istovremeno mogu čuti ezan, poziv na molitvu s munare, i crkvena zvona. Uživat ćete u raznolikosti koju Sarajevo ima!

 

#9 … jer ćete se upoznati sa starim zanatima!

 

 

Ukoliko želite da na pravi način doživite Sarajevo i Baščaršiju ne biste smjeli propustiti šetnju zanatskim ulicama. I danas kao i prije pet stoljeća u ulici Kazandžiluk možete vidjeti kazandžije kako obrađuju bakar i umjesto bakrenog posuđa izrađuju predmete umjetničke ili dekorativne vrijednosti i prodaju ih kao suvenire. U šetnji baščaršijskim trgom možete vidjeti mnoštvo primjera bogate zanatske tradicije koja je živa i danas.

 

 

#10 … jer morate obići Sarajevo Holiday Market!

 

 

Najveseliji i najveći praznični događaj u Sarajevu nudi svim generacijama niz zanimljivih sadržaja protičući uz redovne zabavne programe – koncerte, nastupe DJ-eva, te izvlačenje nagradnih igara.  Sajamski dio donosi ponudu preko 20 izlagača – zanatlija i proizvođača rukotvorina, fan shopova sarajevskih sportskih klubova, domaćih proizvođača hrane i pića, a tu je i klizalište otvoreno za sve generacije!