Nova godina u Sarajevu

Sarajevo će vas uvijek dočekati objeručke i domaćini će učiniti sve da se osjećate ugodno. Iako je zima, za vrijeme novogodišnjih praznika, atmosfera u Sarajevu je toplija nego ikada.

 

Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo i ove godine su mnogo radili na promociji bh. prijestolnice, a rezultat toga je i podatak da je prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, u Sarajevu zabilježeno više od million noćenja turista. Zahvaljujući dobroj promociji, ali i programu,glavni grad BiH već tradicionalno postaje centar regije za vrijeme novogodišnjih praznika.

 

Doček 2019. godine u Sarajevu, obogaćen je koncertima Harija Mata Harija i Bombaj štampe. Pridružite nam se i doživite Novu godinu na bosanski način – puno zabave, radosti, dobre hrane i balkanske muzike!

 

RAZNOLIKA PONUDA

 

Ako odlučite doći nekoliko dana prije Nove godine, mnogo je sadržaja koje će vam Sarajevo ponuditi, tako da će vaša posjeta glavnom gradu BiH biti ispunjena do posljednje minute. Obilazak Sarajeva možete početi od srca grada, Baščaršije. Nakon što ste napravili nekoliko fotografija kod Sebilja, ugrijati se možete u nekom od obližnjih kafića ili čajdžinica.

 

Da biste bolje doživjeli Sarajevo, uputite se ka sarajevskoj žičari i pravac Trebević! Nešto više od sedam minuta uživat ćete u ugodnoj vožnji i prelijepom pogledu na grad. Trebević ima bogatu ponudu ugostiteljskih objekata sa zabavnim sadržajima, a obavezno posjetite i bob stazu izgrađenu za potrebe Zimskih olimpijskih igara i zastanite na nekom od vidikovaca.

 

 

Kada se vratite s Trebevića, prepustite se ukusima bosanske kuhinje. Baščaršijom se širi miris ćevapa, tako da se nemojte iznenaditi ako preuzme kontrolu nad vama i uvuče vas u neku od ćevabdžinica. Ako vam se ne jedu ćevapi i jela s roštilja, tu je uvijek buregdžinica. Važno je da znate da su u Sarajevu nepoznati termini burek sa sirom, krompirom, mesom… Koriste se nazivi sirnica, krompiruša, zeljanica i burek.

 

Nakon što ste se upoznali s tradicionalnim jelima, odmorite se za noćni život u Sarajevu, koji je veoma raznolik. Grupa Zabranjeno pušenje će u subotu, 29. decembra održati besplatan koncert u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji, a ne sumnjamo da ćete i poslije koncerta pronaći mjesto za sebe i uživati do kasnih sati.

 

ZAGRIJAVANJE PRED NOVU GODINU

 

Drugi dan boravka u Sarajevu možete iskoristiti za odlazak na neku od okolnih planina. Igman, Bjelašnica i Jahorina nalaze se nadomak Sarajeva, a za koju god da se opredijelite, uživat ćete u čistom zraku, dobrim ski stazama i pristupačnim cijenama, te bogatoj ponudi lokala.

 

 

Ako ipak želite ostati u gradu, možete otići do Zetre na klizanje, posjetiti Ledenu čaroliju na Vilsonovom šetalištu ili obići Sarajevo Holiday Market. Možete se uputiti i u shopping, a naš prijedlog je da odete u neki od shopping centara; Sarajevo City Center, BBI Centar, Importanne Centar ili Alta Shopping Centar.

 

 

Nakon što ste uživali u divnom danu, u večernjim satima budite ispred sarajevske Katedrale, tućete osjetiti magiju Sarajeva uz omladinski orkestar MuzikArt koji će izvesti najpoznatije klasične kompozicije i evergreen pjesme. Nakon koncerta prošetajte do obližnjih lokala da se ugrijete, a nije na odmet ni pojesti nešto. Ako ne znate gdje poslije da idete,imamo prijedlog!U Underground clubu, u Titovoj ulici, u nedjelju 30.12. nastupit će Prorocks bend uz koji možete početi zagrijavanje pred Novu godinu.

 

 

NOVOGODIŠNJA NOĆ

 

Nakon jutarnje kafe, ne propustite šetnju zanatskim ulicama gdje možete kupiti suvenire koji će vas uvijek podsjećati na divne trenutke provedene u Sarajevu.

 

Ostatak dana možete provesti upoznavajući se s gradom, no možete se uputiti i ka Ilidži i odvesti se fijakerom kroz Veliku Aleju do Vrela Bosne. Šetnja bi vas mogla umoriti, pa odmoriti i ručati možete u nekom od brojnih restorana,  a ako ste za dobre palačinke, idealno mjesto za to je Žuti kutak.

 

 

Novogodišnji program počinje već od 21:00 sat ispred Vječne Vatre. Nakon što su prethodne dvije godine nastupali Dino Merlin i Zdravko Čolić, noć s 31.12.2018. na 1.1.2019. obilježit će spektakl uz jednu od najvećih zvijezdu s ovih prostora i hitove Harija Mata Harija.

 

Ako ste ljubitelj proslave u zatvorenom prostoru, imate sreće jer bogat zabavni program u ugostiteljskim objektima širom grada, Sarajevo uistinu čini novogodišnjim centrom regije.Neka ovo bude noć dobre energije, toplih emocija i zagrljaja u veseloj zimskoj noći čijim će se nebom prolamati, osim urnebesnog vatrometa, i glasovi raspjevanih ljudi. Sretna Nova godina!

 

DOBRE PJESME I JOŠ BOLJI HUMOR

 

Ako i prvog januaraostajete u Sarajevu,u večernjim satima obavezno dođite ispred Vječne vatre, gdje će vas zabavljati Branko Đurić Đuro s kultnim pop-rock bendom Bombaj štampa. Pjesme, ali i Đurin humor će vas sigurno dobro zabaviti i ugrijati. Nakon toga vrata klubova i restorana su vam širom otvorena, sakrijte se od zime i sumirajte utiske svog boravka u Sarajevu.

 

VisitSarajevo!