Gazi Husrev-begova biblioteka – Najstarija kulturna institucija u BiH

Ovo mjesto ima vlastitu priču, čiji prvi redovi nikada ne bi bili zapisani bez Gazi Husrev-bega, bosanskog namjesnika, koji je svoj veliki imetak odlučio zavijestiti za opće dobro i za sva vremena. Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, koja se danas smatra najstarijom javnom bibliotekom u BiH, dio je njegove velike zaostavštine služeći svojoj obrazovnoj svrsi već 480 godina, baš kako je to želio cijenjeni vakif.

 

Knjižni fond predstavlja njeno posebno blago. Dovoljno je reći da trenutno broji oko stotinu hiljada kodeksa rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. Od toga više od 10.500 bibliotečkih jedinica čine kodeksi rukopisa s oko 20.000 većih i manjih dijela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka. A najstariji rukopis koji se ovdje čuva je Ihjau Ulumuddin, autora Ebu Hamida Muhammeda El-Gazalija, prepisan još 1105. godine.

 

 

Turistima će, zasigurno, biti poseban doživljaj zakoračiti u odaje Muzeja biblioteke. Tu su izloženi neprocjenjivo vrijedni primjerci rukopisa od kojih svaki na neki način predstavlja i svojevrsno likovno djelo zahvaljujući iluminacijama koje ih ukrašavaju. Također, levhe, pribor za pisanje iz davnih vremena, odjevni predmeti, seoska i gradska nošnja iz 19. vijeka, stari nišani, ručno rađeni globusi iz 1881., s hadža kao poklon donesene posude za zem-zem vodu, zlatni nakit, kibletname – sprave za određivanje pravca Kible, te mnoštvo drugih predmeta koji stvaraju predodžbu o nekadašnjem životu, interesima i dostignućima čovjeka. Tako se u muzeju Gazi Husrev-begove biblioteke čuvaju artefakti o historiji pismenosti, tvorevine s islamskom tematikom i historijom kulture u BiH.

 

 

Ulaz košta 3 KM, a muzej se može posjetiti radnim danima od  8 do 18 sati kao i subotom od 8 do 15 sati. Biblioteka se nalazi na adresi Gazi Husrev-begova 46.