TZ Kantona Sarajevo na prvom Sarajevo Halal Sajamu

 

Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018 okupio je učesnike iz  više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.  Na štandu od 80 kvadratnih metara, Turistička zajednica KS nastupa zajedno sa agencijama Zoom Travel i Bosnian Guide, te Relax Tours (hotel Pino) i hotel Malak Regency.

 

 

“Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Halal industrija prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve popularnija. Multikulurne zajednice Azije, Evrope i Amerike su prepoznale značaj halal industrije i ulažu u nju. Halal tržište obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, nabavu, zdravstvo i obrazovanje. Halal proizvodi nisu namijenjeni samo muslimanskom stanovništvu, imamo primjer Brazila koji je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika halal proizvoda.

 

Turistička zajednica KS nastupa zajedno sa agencijama Zoom Travel i Bosnian Guide, te Relax Tours (hotel Pino) i hotel Malak Regency

 

“Halal označava ne samo ono što je dopušteno, nego ono što je čisto, sigurno i higijenski. Halal ima mogućnost da dostigne veće ciljeve, a to je zeleni svijet. Kompletan ekosistem halal industrije je reakcija na stalno mijenjanje svijeta, a ono čemu svi teže je poboljšanje života i održivost. To su i UN ciljevi, halal može doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, a Sarajevo može imati značajnu ulogu u tome”, rekao je Yusuf Rawa.

“Halal standardi, halal certificiranje i akreditiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena, kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava.  Otvaranje halal tržišta svijeta interes je ne samo muslimana BiH, nego svih građana i bh. kompanija, kao i kompanija iz regiona” kazao je reis Kavazović, naglašavajući da svi koji posluju sa halalom moraju imati na umu da trebaju postupati tako da se sačuva jasnost i vrijednost dobrog u halal proizvodima i poslovanju.

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.