Skakavac Trail – Osjetite kako kuca srce Sarajeva!

Udruženje Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo, uz specijalno partnerstvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, drugu godinu uzastopno organizuje utrku Skakavac Trail. Održavanje utrke planirano je u subotu, 29.09.2018. godine, kada će takmičarima biti na raspolaganju tri staze različitih dužina – od 18, 32 i 43 kilometra. Sve tri utrke se boduju ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima. Utrka od 43 kilometra je kvalifikacijska za reprezentaciju Bosne i Hercegovine za svjetsko prvenstvo u trail trčanju.

 

Staze prolaze najljepšim predjelima Starog Grada Sarajeva, tako da ćete trčeći utrku osjetiti kako kuca srce Sarajeva. Staza prolazi pored svih kulturno-historijskih znamenitosti koje ovaj grad čine tako posebnim. Vidjet ćete kakve prirodne ljepote i znamenitosti nudi Sarajevo i čime raspolaže na samo 10 kilometara od središta grada.

 

Utrka, između ostalog, prolazi kroz Spomenik prirode Skakavac, čiji je 98 metara visoki vodopad – po kojem je ovo zaštićeno prirodno područje i dobilo ime – dragulj ovog dijela Evrope.

 

 

Osim prekrasnih staza, za učesnike utrke kao i u prošloj godini pripremljeno je mnoštvo sadržaja u sklopu i nakon same utrke. Po dolasku na cilj osigurani su tuševi, iskusni fizioterapeuti čekat će finišere, a nakon toga slijedi upoznavanje s bosanskohercegovačkom gastronomskom ponudom, naravno, uz neizostavne sarajevske ćevapčiće.

 

Na zatvaranju utrke, nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, za dobro raspoloženje trkača i gostiju pobrinut će se bend Letu štuke, koji će svojom svirkom napraviti dernek onako kako to samo njegovi članovi znaju.

 

Organizacijom utrke cilj je promovisati zdrav način života, pomoći u razvoju turističke zajednice, predstaviti prirodne, kulturne i historijske znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te od ovog područja napraviti atraktivnu destinaciju koju će svi rado posjećivati i radi outdoor aktivnosti kojima se može baviti u samom srcu grada Sarajeva i u prekrasnoj prirodi koja je u njegovoj neposrednoj blizini.

 

Za učesnike Traila, koji nisu iz Sarajeva, s lokalnim hotelima i hostelima dogovorene su snižene cijene smještaja.

 

Za utrku se možete prijaviti na webu Stotinka.hr, a više informacija o Skakavac Trailu pronaći na službenoj web stranici utrke.