Sarajevo Film Festival – Najbolji ljetni događaj!

Priča o nastanku Sarajevo Film Festivala seže u vrijeme četverogodišnje opsade Sarajeva. Njenim koncem 1995. Obala Art Centar pokrenuo je festival kako bi dao svoj doprinos stvaranju bolje budućnosti – obnovi civilnog društva i održavanju kosmopolitskog duha glavnog grada BiH. Iako je možda teško povjerovati, ali u opkoljenom gradu tog 27. oktobra 1995. počeo se dizati prvi festival tokom kojeg je u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno, prema dostupnim informacijama, 37 filmova iz 15 zemalja. Oko 15.000 gledatelja pokazalo je zainteresovanost za festival, čije su projekcije bile potpuno rasprodane.

 

Počasno Srce Sarajeva

Sarajevo Film Festival svake godine dodjeljuje Počasno Srce Sarajeva. Nagrada se dodjeljuje pojedincima u znak priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije, te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

 

Filmski biznis

 

Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije. Mjesto je susreta kako producenata tako i autora ovog dijela Evrope, te je među filmskim profesionalcima širom svijeta poznat kao izuzetno važno mjesto za razmjenu ideja i informacija za sve one koji žele saznati više o mogućnostima naše regije.

 

 

Sarajevo Film Festival 2018.

 

U svoje dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festival ulazi 10. augusta filmom Hladni rat Oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na 71. Cannes Film Festivalu. Film Hladni rat publici Sarajevo Film Festivala će u okviru Open Air programa predstaviti reditelj Pawel Pawlikowski, te će biti istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

 

Takmičarski program – igrani film 2018.

 

Prikazuju se četiri svjetske premijere filmova: Jedan i po princ, u režiji Ane Lungu, Kradljivci golubova, u režiji Osmana Doğana, Ljubav 1. pas, u režiji Florina Șerbana, te Sam samcat, u režiji Bobe Jelčića. Film Mali, kojeg je režirao Antonio Nuić, imat će međunarodnu premijeru, a regionalne premijere sljedećih pet filmova: Ága, režija Milko Lazarov, Horizont, režija Tinatin Kajrishvili, Jedan dan, režija Zsófia Szilágyi, Limunada, režija Ioana Uricaru, te Teret, čiju režiju potpisuje Ognjen Glavonić.

 

61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.

 

Dvanaesti po redu Talents Sarajevo ugostit će 61 perspektivnog glumca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskog kritičara, producenta i scenaristu iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Ove godine oboren je rekord u broju aplikacija, što znači da je konkurencija bila jača nego ikada.

 

Posvećeno: Nuri Bilge Ceylan

 

Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, bit će gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.