Veličanstvena Vijećnica

Vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije u Bosni i Hercegovini ostat će zapamćeno i po lijepim arhitektonskim zdanjima podignutim u njeno vrijeme. Među svima njima, mnogi će se složiti, najveličanstvenija građevina je sarajevska Vijećnica, koja predstavlja jedan od simbola grada vidljivog sa svake njegove tačke otkako je ustupljena na upotrebu 1896. Inače, u historiji zapadnoevropskih gradova postojanje gradske vijećnice simboliziralo je također viši stepen autonomije gradova.

 

Izgradnja ovog danas kulturno-historijskog spomenika na Mustaj-pašinom mejdanu blizu Baščaršije počela je četiri godine ranije pod nadzorom arhitekte Alexandra Witteka, no zatekla ga je smrt, pa je Vijećnicu završio Ćiril Iveković.

 

Zgradu Vijećnice krasi pseudo-maurski stil, sjajno urađena fasada, dok njene osnovne konstruktivne elemente čine stubovi, zidovi, lukovi i zastakljena kupola nad holom, najvažnijim dijelom raskošnog enterijera.

 

 

Kako je vrijeme prolazilo, njena funkcija se mijenjala. Bila je to zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva, kasnije i zgrada Okružnog suda Sarajeva, te sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Na koncu, Vijećnica postaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

 

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je u noći između 25. i 26. augusta 1992. granatirana i zapaljena. Nastala je neprocjenjiva šteta za fond biblioteke, dok je unutrašnjost pretvorena u ruševinu.

 

Na 100. godišnjicu od završetka njene izgradnje počela je obnova, a Vijećnica je svečano otvorena 9. maja 2014. na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.