Kuhinja moje zemlje

Bosna i Hercegovina je šarolika zemlja u svakom pogledu. Sama njena historija ukazuje da je bila privlačno mjesto velikim imperijama. Miješanje autohtonog s drugačijim kulturama stvorilo je zemlju kontrasta i rezultiralo novim uticajima u arhitekturi, umjetnosti, nauci, ali i kulinarstvu.

 

 

Kuhinja BiH je mediteranska s uticajima turske, grčke i kuharske prakse centralne Evrope. Ovdje ljudi vole jesti. Hrana se spravlja skoro pa obavezno s mesom i takva jela dominiraju jelovnicima ugostiteljskih objekata.

 

U tipična tradicionalna slana jela ubrajaju se bosanski lonac, sarajevski sahan, hadžijski ćevap, sarma, dolma, begova čorba, topa, klepe…, dok su najpoznatije slastice baklava, hurmašice, kadaif, ružice i tufahije. Ipak, prema intenzitetu konzumacije čini se da su kraljevi bosanske kuhinje ćevapi i sve vrste pita, kojima ne odolijevaju ni lokalci a ni stranci.

 

 

Bosanska kuhinja je ukusna, nije skupa i jela se u restoranima koji njeguju tradiciju serviraju po pravilu u velikim porcijama. Dobijete mnogo više nego što platite.