Slavimo Dan grada Sarajeva: Oživjela Trebevićka žičara!

Ni o jednom, kao o ovogodišnjem Danu grada Sarajeva proteklih godina nije se govorilo. Na najznačajniji datum u historiji bh. prijestolnice stiglo je preko trideset delegacija, dobro pripremljeni program svojim sadržajem od jutra je počeo okupljati ljude na različim lokacijama, no najveći razlog za neizmjernu radost i emocije bilo je vraćanje Sarajevu jednog od njegovih najvažnijih simbola, a to je njegova uspinjača, koja se pojavila iznad grada nakon više od 20 godina.

 

Trebevićka žičara bila je u pogonu tridesetak godina – od 1959., kada je svečano puštena u promet, pa do početka devedestih, kada dolazi do ratnog razaranja Sarajeva. Dugo se radilo na njenoj obnovi i ovaj projekat ne bi se mogao realizovati da nije bilo divnih ljudi – Edmunda Offermana i njegove supruge Maje zahvaljujući čijem altruizmu su se otvorile nove mogućnosti za Sarajevo.

 

Danas, konačnom vraćanju u život Trebevićke žičare, prisustvovao je veliki broj zvanica, kojima je srdačnu dobrodošlicu u Sarajevo, u centar regije, poželio gradonačelnik Abdulah Skaka.

 

“Ovo je emotivan trenutak za mene. Ovdje sam proveo svoj život, rođen sam 50 metara od ovog mjesta i moj san je bio da se jednoga dana vozim ovom žičarom. Danas ćemo uživati u posebnom danu, jer  otvaranjem Trebevićke žičare obnavljamo posljednji srušeni simbol Sarajeva. Ovo je veliki dan za naš grad, jer pričamo o jednoj emociji, skidamo nevidljivu granicu, zajednički radimo na izgradnji BiH, na pomirenju naroda, to je naša želja, naša misija, zato smo danas ovdje, da pokažemo da smo sposobni graditi, praviti i da smo vrijedan narod”, rekao je gradonačelnik.

 

U čarima vožnje uspinjačom i prekrasnoj panorami Sarajeva uživali su mnogi gosti. Samo su se mogli čuti komentari ushićenja do Trebevića, gdje se stiže za nešto više od sedam minuta. Inače, s 33 kabine u pogonu, žičara će za sat vremena prevoziti 1.200 putnika, a očekuje se da će je godišnje koristiti pola miliona ljudi.

 

Trebevićka žičara će sigurno biti nova vrijednost Sarajeva kao turističke destinacije. Važna je i s aspekta infrastrukture i s aspekta imidža grada. Smatram da ona može dodatno oživjeti lokalitet Trebevića i podstaknuti nova ulaganja kao i njegov razvoj”, izjavio je Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

Nakon svečanosti otvaranja Trebevićke žičare, program na otvorenom Trebević opet silazi u grad nastavio se uz muziku na Baščaršijskom trgu, da bi potom uslijedile izložba Uspomene u ulici Sarači, te prvo ulično bijenale grafike nazvano Grafičko proljeće u Sarajevu ukrašavajući istaknutim radovima izloge grada.