Proljetni izleti u Sarajevu

Proljeće u Sarajevu skoro je pa omiljeno godišnje doba. Nakon sivih vremenskih prilika konačno je zasjalo sunce. Iako je još uvijek hladno, proljetni osjećaji postaju vidljivi, jer grad se polako budi kao i u ljudima želja da postanu poduzetni. Slijede Visit Sarajevo prijedlozi gdje u prirodi bh. prijestolnice i njene okoline možete provoditi kvalitetno slobodno vrijeme.

 

 

Vrelo Bosne

 

Najljepši dio ilidžanske panorame predstavlja veličanstveni spomenik prirode – Vrelo Bosne, čiji se centralni dio prostire na 603 hektara površine s više malih bistrih otočiča u zelenilu preko kojih se nadvijaju drveni mostovi za šetače, a tu su i prostrane livade, parkovi za djecu te krasni bijeli labudovi. Na samom platou pri ulasku u Veliku aleju goste dočekuju kočijaši nudeći nezaboravnu vožnju fijakerom do samog izvora.

 

Barice & Čavljak

 

Izletište Barice udaljeno je svega devet kilometara od Sarajeva. Samo četiri kilometra asfaltiranog puta od Barica vodi do izletišta Čavljak, gdje se nalazi planinarski dom. Osim prekrasnog pogleda na Sarajevo, također imate mogućnost vožnje bicikla i šetnje po prirodi.

 

 

Atraktivne Bijambare

 

Četrdeset kilometara sjeverno od Sarajeva nalazi se pravi dragulj, zakonom zaštićeno prirodno područje Bijambara. Prostire se na 370 hektara, na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 metara, gdje se nalazi nekoliko predivnih pašnjaka, vrtače i ponori dvaju potoka, te šest pećina. Posjetioci mogu obići s vodičem Srednju bijambarsku pećinu kroz koju vodi 400 metara duga turistička staza ukrašena pećinskim nakitom.

 

 

Unikatna sela Umoljani & Lukomir

 

Pored divnih pejzaža, na Bjelašnici se također mogu vidjeti dva interesantna sela: na 1.275 metara nadmorske visine je selo Umoljani, dok se na gotovo 1.500 metara visine nalazi najizoliranije selo u cijeloj zemlji – Lukomir. U Umoljanima ćete uživati u pogledu na autentične pastirske kolibe, dok su za Lukomir karakteristične kamene kuće, prekrivene šindrom od trešnjinog drveta.

 

Adrenalin zabavnog parka

 

Ako želite biti u prirodi, ali van grada, desetak minuta od sarajevskog centra, na Trebeviću, pojačajte adrenalin uz glavnu atrakciju zabavnog parka Sunnyland, alpine roller coasterom, koji je dug 600 metara.

 

 

Dolina za cijelu porodicu

 

U gradu, ipak, kao omiljena vikend destinacija i idealno mjesto za cijelu porodicu primat drži Zoološki vrt Pionirska dolina. Pored zoološkog vrta, mališani će se radovati vožnji malim vozićem, trampolini, autićima na struju, vrteški, autodromu i gumenom gradu, a kada se umore, predah mogu pronaći u parkovima s ljuljačkama, klackalicama i toboganima.