Potrebe i očekivanja turista koji dolaze u Sarajevo i BiH

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u hotelu Europa danas je održana konferencija Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva okupivši veliki broj predstavnika domaćih incoming turističkih agencija, hotelijera i licenciranih vodiča.

 

Cilj je bio upoznati ih s profilom turista iz Malezije, Kine, Turske, Saudijske Arabije, Južne Koreje i Njemačke, koji posjećuju Kanton Sarajevo i BiH, stvarajući na taj način pretpostavke za njihov uspješniji rad, te ugodniji boravak stranih turista u bh. prijestolnici.

 

“Ako turiste ispratimo sretne i zadovoljne njihovim kućama, to je jedna od najboljih reklama za našu državu i naš grad”, rekao je  Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS, otvarajući konferenciju.

 

U periodu od 2013. do 2017. godine, obrazložio je potom Faruk Čaluk, direktor Ureda za podršku turizmu Turističke zajednice KS, zabilježen je značajan porast turista iz pomenutih zemalja, no, iako se s Južnom Korejom turističke veze sporije razvijaju u poređenju s drugim gostujućim zemljama u narednom periodu zbog intenzivirane promocije očekuju se zasigurno bolji rezultati.

 

Izlaganja predstavnika različitih ambasada pokazala su da turiste privlače prirodne, historijske i kulturne znamenitosti, dok se među žalbama nerijetko navode problemi s javnim prijevozom i džeparenjem.

 

Tako je Tarik Haskić, predstavnik Odjela za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, istaknuo da se najčešće žalbe turskih turista odnose na loše ponašanje revizora u javnom prijevozu. Turisti su se žalili i na higijenske mogućnosti u toaletima ugostiteljskih objekata, te neprofesionalno ponašanje taksista na aerodromu koji ne uključuju taksimetre naplaćujući vožnju mnogo više nego što ona košta.

“Turskim turistima se sviđaju ljubaznost domaćina, prolaznika, pristupačnost cijena, bogatstvo kuhinje, kvalitetna hrana, posebno meso, prirodne ljepote… Kada dođu, nedostaje im pravi turski čaj u kafićima, a kako ga vole konzumirati kao što mi konzumiramo kafu, ovo bi sigurno mogla biti dobra poslovna prilika za ugostitelje.”

 

Između ostalih, gostima konferencije obratila se i Liu Fang, predstavnica Ambasade Narodne Republike Kine, naglašavajući prije svega da naše zemlje njeguju duboko i tradicionalno prijateljstvo.

“BiH je atraktivna turistička destinacija za Kineze, jer ima bogatu historijsku i kulturnu ponudu. Sarajevo je raskrsnica u Evropi na kojoj se susreću Istok i Zapad. Jedinstvena graditeljska raskoš u obliku mješavine osmanske, austrougarske i moderne arhitekture, historijske atrakcije, prirodne ljepote, brojne aktivnosti poput skijanja, raftinga, penjanja i plivanja, također se kineskim turistima čine privlačnim. Inače, Kinezi druge zemlje najčešće posjećuju u vrijeme proslave Nacionalnog dana u oktobru, ljetnog i zimskog raspusta za studente i nastavno osoblje, na proljeće i jesen, za 1. maj, te u vrijeme Kineskog proljetnog festivala”, rekla je Liu Fang iz čijeg smo obraćanja saznali da su Kinezi, posebno oni u pedesetim, šezdesetim, ili stariji, veliki fanovi filma Walter brani Sarajevo zbog kojeg su svi koji su ga gledali više puta znali svaki ćošak grada kada su došli.