Berlin – Turistička zajednica KS na vodećem sajmu putovanja

Protekla godina bila je izuzetno snažna u domenu međunarodnih putovanja. Evropa je bila glavni pokretač rasta kao tržište i destinacijska regija, no i širom svijeta je broj odlaznih putovanja porastao za 6,5% dostigavši ​​gotovo 1,2 milijarde međunarodnih putovanja u 2017.

 

 

I u BiH se bilježi stalni rast broja turista, što je također posljedica intenzivirane promocije zemlje, ali i osviještenosti prije svega turističkog sektora o važnosti profiliranja turizma kao ozbiljne privredne grane u BiH. U ovom procesu prednjači prije godinu dana osnovana Turistička zajednica Kantona Sarajevo zahvaljujući kojoj odnedavno nekoliko kantonalnih turističkih organizacija udruženo predstavlja turističke potencijale naše zemlje na sajmovima putovanja širom svijeta.

 

 

Promotivne aktivnosti Turistička zajednica Kantona Sarajevo ovih dana nastavlja u Berlinu, gdje se odražava ITB Berlin, vodeći sajam putovanja u svijetu na kojem je, naprimjer, samo 2017. godine 10.000 kompanija i organizacija iz 184 zemlje izložilo svoje proizvode i usluge za oko 169.000 posjetilaca. Broj zemalja učesnica sajma s pet kontinenata nije ništa manji ni ove godine, kao ni broj izlagača, sve na 160.000 kvadratnih metara sajamskog prostora.

“Iako je sajam tek jučer počeo, zaista sam sretan što se kod našeg štanda uvijek može vidjeti veliki broj radoznalih ljudi. Za Sarajevo, BiH, vlada velika zainteresovanost svih zaljubljenika u putovanja. Neki od gostiju štanda su već bili kod nas, ali žele saznati još više, dok je za druge naša prijestolnica, naša zemlja, misteriozna avantura koju bi voljeli iskusiti. Dajemo sve od sebe da istrajemo u našim nakanama pretvarajući bogatstva oličena u prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim spomenicima, tradiciji, kulturi…, u popularan evropski turistički brend”, izjavio je Faruk Čaluk, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koji se nalazi na sajmu ITB Berlin.