Sarajlije preporučuju: Omiljeni burek

Prvo da razjasnimo – sve su pite pitice, samo je burek pitac! Burek, jedan od najpoznatijih specijaliteta bosanske kuhinje, je pita sa mesom. Pravi se od faširanog ili sitno sjeckanog mesa, luka, bibera, soli i ulja zamotanog u tanko razvučeno tijesto – jufke, koje se obično razvijaju ručno drvenom oklagijom.

 

Kako slučajno ne bi otišli iz Sarajeva, a da ne probate kralja pita, Sarajlije preporučuju najbolje buregdžinice

 

Zlatko (33), agent za nekretnine: “Burek sam probao u dosta buregdžinica u gradu i to u Bosni, Dervozu, Zvrku, Oklagiji i svi su jako ukusni. Najviše volim pripremljen od domaćih sastojaka, po recepturi bosanskih majstora.”

 

Gorana (36), pravnica: “Najbolje pite su u mjestu Umoljani na Bjelašnici. Ispod sača pečenu svako mora probati jer je okus nezaboravan i nenadmašan.”

 

Alema (51), novinarka: “Mjesto gdje se burek u slast jede je buregdžinica Nagib jer pripremaju pitu po tradicionalnoj recepturi.”

 

Goran (36), ekonomista: “Ispod sača, a da nije puno masna je idealna pita koju volim jesti sa ćejfom, pa se često odlučim za buregdžinicu Žigo na Marijin Dvoru.”

 

Maja (36), pravnica: “Burek jedem samo kod mame jer je najukusniji. Tajna dobrog bureka skriva se u finom tijestu, mljevenom mesu, dobro začinjenom punjenju i pravom omjeru količina između ova dva dijela. Da prste poližeš!”

 

Mirza (33), informatičar: “Burek jedem uvijek u buregdžinici Forino, jer nije mastan, nego je baš kako treba biti.”

 

Naida (29), ekonomista: “Žigo Marijin Dvor pravi burek koji peku ispod sača. Burek kod njih bude toliko ukusan, hrskav, nemastan da koliko god se naruči, možda je premalo.”

 

Kako su nam Sarajlije već dočarale, dovoljan je samo jedan zalogaj bureka da se ponovo vratite sarajevskom ćejfu, meraku, užitku, i da se Sarajevo doživi u potpunosti.