Sarajlije preporučuju: Najbolja pijaca u gradu

Svaki grad ima tržnicu, otvoreni ili zatvoreni prostor na koji se ide u kupovinu dobre hrane. Tržnice i pijace su bila i ostala centralna mjesta na kojima se ljudi okupljaju, na kojima se trguje, na kojima se upoznaje s proizvođačima i uzgajivačima, mjesta gdje se odvija život.

 

Na pijacu se ne ide u žurbi. Tu se isprobava, uči, upija, miriše, a svaka ima svoju posebnost, te smo ovaj put pitali Sarajlije koju pijacu bi ste trebali posjetiti ako ste u gradu.

 

Jan (37), NVO: “Otvorena pijaca Markale je tradicionalno mjesto gdje kupujem svježe voće i povrće. Nekada odem i u gradsku Tržnicu, čiji izgled plijeni i mnoge turiste, jer više nalikuje teatru nego prostoriji u kojoj se prodaju mliječni i mesni proizvodi.”

 

Goran (36), ekonomista: “Najčešće kupujem na pijaci Ciglane jer nudi široku ponudu, od domaćih proizvoda pa do tekstila, cvijeća i drugih potrepština. Ono što je primamljivo su i umjerene cijene.”

 

Naida (29), ekonomista: “Volim otići na pijacu Markale. Možda to i nije nužno najbolja pijaca, ali odrastajući u tom dijelu grada odlazak na Markale je kao u obližnju prodavnicu.”

 

Gorana (36), pravnica: “Kvalitetna i zdrava hrana je ono čemu uvijek dajem prednost, pa se tako odlučujem kupovati domaće proizvode u butiku zdrave hrane u naselju Hrasno.”

 

Alema (51), novinarka: “Pijaca Otoka je najjeftinija i ima veliki izbor svega što nam je potrebno. Neki građani tu dođu kako bi se cjenkali, jer robu dobiju dosta jeftinije nego na ostalim pijacama.

 

Maja (36), pravnica: “Ne odlazim često na pijacu, ali kada odlučim uvijek su to Markale jer se tu mogu posavjetovati oko proizvoda s prodavcima.”

 

Posebnost sarajevskih pijaca i tržnica jeste da ćete uvijek naći svježe domaće proizvode, proizvedene u malim manufakturama u blizini Sarajeva. Mi vam svakako preporučujemo domaće specijalitete poput sireva i suhomesnatih proizvoda. Prijatno!