Duh pravoslavnog Božića u Sarajevu

Pravoslavni vjernici svakog šestog januara proslavljaju Badnji dan gdje se badnjak, mlado cerovo ili hrastovo drvo, tradicionalno pali pred crkvama, nakon čega slijedi noć bdijenja i bogosluženja, uoči sutrašnjeg najradosnijeg praznika Božića koji se slavi sedmog januara.

 

Božić se slavi tri dana, prvi dan obično se proslavlja u krugu najuže porodice, odlazi se u crkvu, dok su drugi i treći dan rezervisani za slavlje sa rodbinom, komšijama i prijateljima.
U Sarajevu se služe svete liturgije u čast ovog praznika i to u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice na adresi Zelenih beretki 1, Staroj pravoslavnoj crkvi na adresi Mula Mustafe Bašeskije 59 i Crkva Svetog Preobraženja na adresi Zmaja od Bosne 43.

 

Na ulicama Sarajeva tradicionalno se mogu vidjeti prodavači badnjaka, ali i građani koji ga kupuju i nose kućama, jer smatraju da im badnjak donosi veselje i radost u kuću. Također, spremaju se božićna jela i kolači, pravi se svečana večera te česnica, odnosno pogača, čisti se kuća, a dočekuje se i polaznik – prvi gost.

 

U čast Božića, Srpsko prosvjetno kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” i ovu kalendarsku godinu počet će “Božićnim koncertom”, koji je najavljen za petak, 5. januara u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Program koncerta sadržavat će klasične i druge vrste muzike, pa će pored duhovnog dijela biti upriličena i ekumenska kompozicija, te najpoznatije ruske romanse.