Vodič za doček Nove godine u Sarajevu

Glavni grad postaje glavna destinacija za novogodišnje praznike! Bilo da volite mirne novogodišnje večeri, ili pak lude noći bez kraja, ove godine, kao i proteklih, Sarajevo se potrudilo da pripremi za svakog po nešto. Turisti i domaćini moći će birati lokaciju za zabavu, samo požurite jer kapaciteti su skoro popunjeni. Saznajte i zašto!

 

Sarajevo je ove godine ponovo centar novogodišnje zabave, a kod nas praznici traju nešto duže pa krenimo redom:

 

Petak, 29. decembar 2017.

 

Ujutro svakako možete posjetiti park „Hastahana“ gdje je i ove godine smješten „Sarajevo Holiday Market“ ili, ukoliko ste s mališanima, u Domu mladih pogledajte predstavu „Djeda Mrazov vremeplov“.

 

 

 

U umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine možete pogledati izložbu grafika bosanskohercegovačkog umjetnika Avde Žige i izložbu Đoke Mazalića, jednog od slikara prve generacije bosanskohercegovačkih umjetnika koji su studirali slikarstvo. U koncept store Kutcha također možete pogledati izložbu „Omaž prošlosti“ mladog sarajevskog umjetnika Rikarda Druškića.

 

 

Vrijeme je da laganim korakom dođete do središta glavnog grada, Baščaršije. Za ručak se svakako nećete morati razmišljati jer teško je proći Bašaršijom a da ne probate neka od tradicionalnih jela. Ako imate malo više slobodnog vremena posjetite i jedan od restorana na obroncima grada.

 

 

 

Preporučujemo da dan završite uz jazz u Bosanskom Kulturnom Centru gdje u 21:00 sat počinje koncert Sarajevo Jazz Orkestra „Happy New Jazz“ u pratnji specijalnih gostiju. Ovaj koncert ćete sigurno pamti i po tome što će se zabava dugo u noć nastaviti na Jam Session pozornici u Galeriji BKC-a. Cijena karte za oba koncerta je 15 KM (na dan koncerta 20 KM).

 

Subota, 30. decembar 2017.

 

Sarajlije vikend najčešće provode na planinama, pa kad ste u Sarajevu…

 

Sarajevske planine se nalaze najviše pola sata vožnje od centra grada, te sa velikim spektrom novih sadržaja, modernim uslugama i pristupačnim cijenama, Sarajevo ponovo zauzima mjesto omiljenog skijališta.

 

 

Ukoliko niste skijaš posjetite Trebević gdje će od 13:00 sati biti upriličena zabava za mališane u Sunnyland-u. Obavezno posjetite i poznatu bob stazu na Trebeviću, izgrađenu za potrebe Olimpijskih igara koja je služila za takmičanje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju.

 

 

U 20:00 sati budite ispred sarajevske Katedrale gdje ćete osjetiti magiju Sarajeva uz svjetske klasike u izvedbi orkestra Music Art i piće dobrodošlice za goste i stanovnike glavnog grada. Nakon koncerta prošetajte do obližnjih pubova koji se nalaze tik uz ulicu da se ugrijte, a nije na odmet ni gricnuti nešto. Noći u Sarajevu mogu da potraju.

 

U subotu će u Undergorund clubu, u Titovoj ulici uslijedit zagrijavanje pred Novu godinu sa Prorocks bendom, dok u Sky Baru hotela Marriot u sklopu trodnevnog programa „New Years Eve under the Sky“ nastupa Acoustic duo.

 

Nedjelja, 31.decembar 2017.

 

Jutro 31. decembra, kao i svako u Sarajevu se počinje dobrom kafom. Kafa u Sarajevu zauzima posebno mjesto u životu grada, a pije se s ćejfom ili nikako.

 

 

Ukoliko se za kafu odlučite na Baščaršiji ne biste smjeli propustiti šetnju zanatskim ulicama. I danas kao i prije pet stoljeća u ulici Kazandžiluk možete vidjeti kazandžije kako obrađuju bakar i umjesto bakrenog posuđa izrađuju predmete umjetničke ili dekorativne vrijednosti i prodaju ih kao suvenire. U šetnji baščaršijskim trgom možete vidjeti mnoštvo primjera bogate zanatske tradicije koja je živa i danas.

 

 

Dobru bosansku kafu možete popiti i na Ilidži, mjestu izvora termalnih voda. Svega 15 minuta vožnje dijeli vas od ugodne šetnje ili vožnje fijakerom kroz Malu i Veliku Aleju do Vrela Bosne. Mir i spokoj zimske idile uz stare platane opustit će vas i pripremiti za najluđu noć u godini.

 

A kad ste već u tom dijelu grada, usput je da pogledate neizostavni dio historije glavnog grada, „Ratni tunel“ u Butmiru koji ima važnu ulogu za sve stanovnike ovog grada.

 

Šetnja bi vas mogla umoriti, s toga ručak preporučujemo uz lokalno craft pivo. Pub Vučko, restorani „Superfood“, „Barhana“ ili „Blind Tiger“ neka su od mjesto gdje možete probati različita zanatska piva sarajevskih proizvođača.

 

 

Svakako se odmorite i utoplite jer spektakularni novogodišnji program počinje već od 21:00 sat na Trgu Bosne i Hercegovine nastupom DJ Drop Department. Od 21:45 sati nastupiće bend The Last Location, a novogodišnju noć obilježit će čarolija povratka u bajkovita vremena uz najveću pop zvijezdu regije i hitove Zdravka Čolića.

 

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održava se tradicionalni novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije, a bogat zabavni program u ugostiteljskim objektima diljem grada Sarajevo uistinu čini novogodišnjim centrom regije. U Hotelu Hills gosti će uživati uz hitove Halida Bešlića, u Hotelu Terme Harisa Džinovića, u hotelu Holiday Enesa Begovića, a na Jahorini će nas zabavljati Željko Joksimović.

 

 

Ljubitelji elektronske muzike mogu uživati uz DJ Toto Chiavetta i DJ Olderic u Domu mladih.

 

Ponedjeljak, 01. januar 2018.

 

Šarenilo novogodišnjih praznika u Sarajevu traje više nego mislite… Zato se svakako dobro odmorite poslje sinoćnjeg provoda, a biće nam oprošteno ako za doručak ovaj put uzaberemo nešto iz ponude sarajevskih ćevabdžinica ili buregdžinica.

 

Dok ste na Baščaršiji posjetite i prekrasne vjerske objekte koji su simbol multikulturalnosti grada, u što ćete se i sami uvjeriti. Sarajevo ne zovu bez razloga „mali Jeruzalem“.

 

 

Iz Sarajeva ne smijete otići a da ne posjetite Žutu tabiju, mjesto odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na grad.

 

 

Prvi dan nove, 2018. godine od 20:00 sati uživaćemo ispred Vječne vatre uz bezvremenske hitove kultnog sarajevskog benda Crvena jabuka.

 

Dobrodošli u Sarajevo!