Turistička zajednica Kantona Sarajevo u Zagrebu predstavila zimsku i novogodišnju ponudu

Pod sloganom “Dobro došli u Sarajevo” Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je danas u Zagrebu zimsku i novogodišnju ponudu Sarajeva s naglaskom na planine, zimske sportove i rekreaciju te historijske znamenitosti, prirodne ljepote i doživljaj susreta Istoka i Zapada.

 

O sarajevskoj zimskoj sezoni i trodnevnom novogodišnjem spektaklu u Sarajevu govorili su Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo i muzičar Dražen Žerić Žera, frontman grupe Crvena jabuka, a kao gošća je na promociji učestvovala zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

 

“Odlučili smo organizirati mali ‘road show’ po regiji te predstaviti našu zimsku ponudu u Zagrebu, a potom i u Ljubljani i Beogradu, jer vjerujemo da imamo potencijale koji mogu zanimati goste iz regije, pogotovo što i za Novu godinu priređujemo atraktivne i zanimljive sadržaje”, naglasio je na predstavljanju u zagrebačkom hotelu Esplanade predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur.

 

Naglasio je i da u Bosni i Hercegovini ove godine, a posebno u Sarajevu, raste broj turista, te da je broj posjeta već u mjesecu novembru premašio ukupne rezultate iz 2016. po dolascima iz svih država regije.

 

“Očekujemo da će se u decembru ove godine turističke brojke još povećati, jer slijede praznici koji uvijek privuku veliki broj gostiju iz regije, tako da vjerujemo da ćemo na kraju ove godine imati povećanje turističkog prometa od 15 do mogućih i 20 posto u odnosu na prošlu godinu”, poručio je Muzur, iznijevši podatke da je u Sarajevu do novembra ove godine bilo gotovo 450 hiljada turista i nešto više od 900 hiljada noćenja, a da do kraja godine očekujemo ukupno više od 500 hiljada turista i više od milion noćenja.

 

Kada su u pitanju turisti iz bliže regije, najviše turista dolazi iz Hrvatske, odnosno u prvih 11 mjeseci ove godine došlo je gotovo 34 hiljade, koji su ostvarili gotovo 58 hiljada noćenja, što je porast za oko 2 posto u odnosu na isti period prošle godine, i gotovo dvostruko više dolazaka i noćenja nego iz drugih zemalja regije. Na primjer, iz Slovenije je ove godine došlo 17,2 hiljada turista, koji su ostvarili 28 hiljada noćenja, iz Srbije je bilo oko 15 hiljada turista i 26,5 hiljada noćenja, a iz Crne Gore nešto više od 4.700 dolazaka i više od 9.300 noćenja.

 

Muzur je kazao i da od ove zimske sezone imamo i velika očekivanja i zbog ulaganja u infrastrukturu skijališta Bjelašnica, koje je sada potpuno obnovljeno, s novim mogućnostima prijevoza do skijališta te s umjetnim osnježivanjem cijele staze, što očekuje skijaše već narednog vikenda na otvorenju zimske sezone na Bjelašnici.

 

Foto:AA