Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila zimsku turističku ponudu u Splitu

Malo je gradova na svijetu koji na tako malom prostoru mogu ponuditi toliko zanimljivosti kao Sarajevo, od historijskih znamenitosti i prirodnih ljepota do posebnog doživljaja susreta Istoka i Zapada kojeg pruža sve brojnijim posjetiocima. A ove zime su baš svi u Sarajevu!

 

Tim povodom, predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo su, u prisustvu predstavnika Turističke zajednice Grada Splita, brojnih turoperatera i novinara, predstavili turističku ponudu Sarajeva u zimskom periodu, a već naredne sedmice  predstavnici splitske Turističke zajednice će u Sarajevu  predstaviti ono što Dalmacija nudi svojim gostima.

 

Govoreći o turizmu kao najbrže rastućoj privrednoj grani u BiH, Nermin Muzur, predsjednik TZ Kantona Sarajevo, iskazao je zadovoljstvo ostvarenim povećanjem broja dolazaka od 17 posto u prvih deset mjeseci ove godine. „Iako bilježimo impresivne statistike porasta broja dolazaka, naš cilj u narednom periodu je produžiti boravak gostiiju u Sarajevu,“ kazao je Muzur u svom izlaganju. Prema trenutnim statističkim podacima turisti u Sarajevu u prosjeku provedu 2,2 dana.

 

Grad podno čak četiri olimpijske planine, na kojima zima nudi obilje mogućnosti za zimske sportove ili rekreaciju na snijegu, ujedno je i novogodišnji i muzički centar regije.

 

„Proslavu počinjemo 30. decembra koncertom orkestra Music Art na Strossmayerovom trgu, u Novu godinu će nas uvesti Zdravko Ćolić na Trgu BiH, a 1. januara će se ispred Vječne vatre održati koncert Crvene jabuke,“ najavio je Muzur.

 

 

Sarajevo će tako i 2018. godinu dočekati kao novogodišnji centar regije, a pored javnog dočeka, predstavljen je i impresivan program u periodu praznika u sarajevskim hotelima i ugostiteljskim objektima. Tako će se 31.12. u Narodnom pozorištu u Sarajevu održati tradicionalni novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije, u Hotelu Hills nastupiće Halid Bešlić, u Hotelu Terme Haris Džinović, a u Hotelu Evropa Enes Begović.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u prethodnom periodu posjetila je Novi Pazar i Podgoricu, a naredne sedmice posjet će Zagreb, Ljubljanu i Beograd kako bi predstavili aktivnosti tokom zimskog perioda u Sarajevu i olimpijskim planinama oko grada. Uz velika ulaganja i promociju u sektoru turizma ove zime očekuje se rekordan broj turista.